Aiguillette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Offiserer i det britiske Husholdkavaleriet iført uniformer med aiguilletter. De dekorative skuldersnorene kan angi tjenestefunksjon og er trolig videreutviklet fra festesnørene på gamle rustninger.
Friedrich Hossbach (i midten), Adolf Hitlers adjutant, og nazistiske partifeller 1934. Hossbach og kollegaen bærer som offiserer i Wehrmacht både sverd og skuldersnor til sin paradeuniform (grosser Gesellschaftanzug). Uniformene består ellers av jakke (Waffenrock) med offisersdistinksjoner på skulderplater og kragespeil, skaftestøvler, ridebukser, bandolær og høylue med tysk ørn med hakekors og kokarde i nasjonalfargene. Mannen til venstre har RAD-uniform, mannen bak en tidlig variant av den svarte SS-uniformen.

Aiguillette (uttales egyijett), også skrevet aiguilette og kalt skuldersnor eller adjutantsnor, er en flettet eller tvunnet pyntesnor, ofte av gull- eller sølvtråd og utstyrt med metallspisser, som bæres til uniformjakker og -skjorter hengende fra den ene skulderen og festet foran på brystet. En aiguillette angir en funksjon, for eksempel tjenestestillinger som adjutant for kongelige personer eller attachéer for militære sjefer, eller en tilknytning. De kan også bæres som et honorært symbol. Snorendene er utformet med en ornamentell hylseformet avslutning, ofte i sølv eller gull.

Andre skulder- eller halssnorer til uniformer, eksempelvis fløytesnorer eller snorer for pistoler, har en mer praktisk funksjon, er som oftest tvunnet, i en enklere utførelse og regnes ikke som en aiguillette.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det franske ordet aiguillette betyr «liten nål» eller «liten spiss» og antas å stamme fra snorer som ble benyttet for å feste delene i en rustning, særlig armbeskyttelsen. Ofte ville en da kunne se knuter eller ender som hang ned fra skulderen.

Bruk i Norge[rediger | rediger kilde]

Nikolai Ramm Østgaard (1885–1958), kronprins Olavs adjutant og internasjonal skipresident, iført gallauniform som oberst i Den norske garde 1952. Uniformen har blant annet aiguillette (adjutantsnor), epåletter med frynser, ståkrage og kepi med norsk kokarde. Av utmerkelser ses blant annet St. Olavs Orden.

Det norske kongehusets adjutanter bærer aiguilletter rundt høyre arm.[1] Adjutantstaben hos militære sjefer og forsvarsattachéer bærer uniformssnor over venstre arm.

Utrykningspolitiet har en tynn, gul skuldersnor festet på venstre skulder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]