Adad-Nirari III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adad-Nirari III
Konge av Assyria
Stele med avbildning Adad-Nirari [1]
Født9. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død783 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Hersker av Assyria (811 f.Kr. – 783 f.Kr.) Rediger på Wikidata
EktefelleSammuramat
FarSjamsi-Adad V
MorSammuramat
BarnAshur-Nirari V,
Salmanassar IV
Assur-Dan III.
NasjonalitetAssyria
Regjeringstid811 – 783 f.Kr.

Adad-Nirari III (også stavet Adad-narari) var konge av Assyria fra 811 til 783 f.Kr. Han var sønn og etterfølger av kong Shamshi-Adad V.

Familie[rediger | rediger kilde]

Adad-Nirari var åpenbart svært ung da faren døde og han selv ble konge. De første fem årene var hans mor Sammuramat [2] som fungerte som regent, noe som kan ha gitt opphav til legenden om dronning Semiramis.[3][4] Selv om dagens historikere ikke er samstemte i morens faktiske rolle, er det åpenbart at hun var overraskende innflytelsesrik for sin tid og det assyriske samfunnet.[5]

Adad-Nirari III ble far til kongene Ashur-Nirari V, Salmanassar IV, og Assur-Dan III.

Tiglat-Pileser III beskrev seg selv som en sønn av Adad-Nirari i sine inskripsjoner, men det er usikkert om det er korrekt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Adad-Niraris ungdom og de strider som hans hadde stått overfor tidlig i sitt styre med borgerkrig mot sin bror for kongetittelen, innebar en betydelig svekkelse av det assyriske overherredømmet av Mesopotamia, og førte til de personlige ambisjonene til hærledere, guvernører og lokale ledere.

I henhold til Adad-Niraris inskripsjoner, førte han flere militære tokt med den hensikt å gjenvinne den styrke, makt og respekt som Assyria hadde under hans bestefar Salmanassar III.

I henhold til den eponymiske kanon drev han kriger i alle retninger fram til det siste av hans 28 år som hersker, og han bygget tempelet Nabu i Ninive. Blant hans handlinger var en beleiring av Damaskus under tiden til Ben-Hadad III i 796 f.Kr., noe som førte til nedgang for det aramenske (syriske) kongedømmet Aram-Damaskus og gjorde det mulig for kongedømmet Israel å komme seg under Joasj (som betalte tributt til den assyriske kongen på denne tiden) og Jeroboam.

Adad-Nirari er også foreslått å være den «konge av Nineve» som, da han mottok bibelske Jonas profeti om en kommende undergang, kledde seg selv i sekkestrie og beordret faste for hele byen i forsøk på å forhindre ulykken (noe som også lyktes).[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det er antatt at stelen av dioritt, som ble funnet ved Tell al-Rimah i 1967, forestiller den Adad-Nirari som var sønn av Shamshi-Adad V. Stelen ble stjålet fra Iraks nasjonale museum (Tell Al Rimah Stele, IM 70543) i Bagdad i plyndringen som fulgte Irak-krigen i 2003
  2. ^ Roux, Georges (1992): Ancient Iraq, Penguin Books, London, ISBN 0-14-012523-X, s. 302.
  3. ^ Reilly, Jim (2000): «Contestants for Syrian Domination» Arkivert 11. mars 2012 hos Wayback Machine. i: «Chapter 3: Assyrian & Hittite Synchronisms» av The Genealogy of Ashakhet
  4. ^ Bedford, P.; Perth, W. A. (2001): Empires and Exploitation: The Neo-Assyrian Empire
  5. ^ Stiebing Jr., William H. (2002): Ancient Near Eastern History and Culture, Longman, 1. utg.
  6. ^ Nettbibelen: Jonas bok 3:6–9

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Edzard, Dietz-Otto (2004): Geschichte Mesopotamiens. C. H. Beck Verlag, München, ISBN 3-406-51664-5.
  • Freydank, Helmut et al. (1997): Lexikon Alter Orient. Ägypten * Indien * China * Vorderasien. VMA-Verlag, Wiesbaden, ISBN 3-928127-40-3.
  • Genge, H. (1965): Stelen neuassyrischen Könige, Teil I, Die Keilinschriften. Freiburg im Breisgau, s. 14, 117-118 (dissertas).
Forgjenger:
 Shamshi-Adad V 
Konge av Assyria
Etterfølger:
 Salmanassar IV