Assur-Dan III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Assur-Dan III
Konge av Assyria
Født9. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død754 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Hersker av Assyria (772 f.Kr. – 755 f.Kr.) Rediger på Wikidata
FarAdad-Nirari III
SøskenSalmanassar IV
Assur-Nirari V
NasjonalitetAssyria
Annet navnAššur-dan
Regjeringstid773 – 755 f.Kr.

Assur-Dan III (akkadisk: Aššur-dan) var konge i Assyria i tiden 773 til 755 f.Kr.[1], det vil si i relativt kort tid, knapt to år. Han var sønn av Adad-Nirari III, og etterfulgte sin eldre bror Salmanassar IV på den assyriske tronen, og han ble selv etterfulgt av en annen bror, Assur-Nirari V.[2]

Assur-Dans tid var en vanskelig tidsalder for det assyriske monarkiet slik det også hadde vært for hans bror og faren før ham igjen. Monarkens autoritet synes svært begrenset grunnet adelens og myndighetspersoners økende innflytelse og ambisjoner, særlig turtanu, øverste kommandant av hæren, Shamshi-ilu. I henhold til det eponymiske kanon ble Assyria i 765 f.Kr. rammet av pest og det påfølgende år kunne kongen ikke dra ut på hærtokt (det var skikk at kongen dro ut for å hevde sin militære autoritet hver eneste år). I 763 f.Kr. brøt det ut et opprør som varte fram til 759 f.Kr. da en ny pest rammet landet.

Hans styre og de foregående styrene har blitt astronomisk datert basert på den eneste beviselige referanse til en solformørkelse i de assyriske krøniker, det såkalte Bur Sagale-solformørkelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boardman 1982 & s. 276.
  2. ^ Ancient Mesopotamia & Ashur-Dan III.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Salmanassar IV 
Konge av Assyria
Etterfølger:
 Assur-Nirari V 
Autoritetsdata