Assur-Dan III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Assur-Dan III
Konge av Assyria
Født9. århundre f.Kr.
Død754 f.Kr.
ForeldreAdad-Nirari III
Far Adad-Nirari III
Søsken Salmanassar IV, Assur-Nirari V
Beskjeftigelse Overhode
Nasjonalitet Assyria
Annet navnAššur-dan
Regjeringstid773 – 755 f.Kr.

Assur-Dan III (akkadisk: Aššur-dan) var konge i Assyria i tiden 773 til 755 f.Kr.[1], det vil si i relativt kort tid, knapt to år. Han var sønn av Adad-Nirari III, og etterfulgte sin eldre bror Salmanassar IV på den assyriske tronen, og han ble selv etterfulgt av en annen bror, Assur-Nirari V.[2]

Assur-Dans tid var en vanskelig tidsalder for det assyriske monarkiet slik det også hadde vært for hans bror og faren før ham igjen. Monarkens autoritet synes svært begrenset grunnet adelens og myndighetspersoners økende innflytelse og ambisjoner, særlig turtanu, øverste kommandant av hæren, Shamshi-ilu. I henhold til det eponymiske kanon ble Assyria i 765 f.Kr. rammet av pest og det påfølgende år kunne kongen ikke dra ut på hærtokt (det var skikk at kongen dro ut for å hevde sin militære autoritet hver eneste år). I 763 f.Kr. brøt det ut et opprør som varte fram til 759 f.Kr. da en ny pest rammet landet.

Hans styre og de foregående styrene har blitt astronomisk datert basert på den eneste beviselige referanse til en solformørkelse i de assyriske krøniker, det såkalte Bur Sagale-solformørkelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Salmanassar IV 
Konge av Assyria
Etterfølger:
 Assur-Nirari V