Acton Bjørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acton Bjørn
Acton Bjørn.jpg
Født23. september 1910[1]
København
Død20. juni 1992[1] (81 år)
Charlottenlund
Gravlagt Gentofte kirkegård
Utdannet ved Københavns Tekniske Skole (19261930), Kunstakademiets Arkitektskole (–1933)
Beskjeftigelse Designer, arkitekt
Nasjonalitet Danmark
Vannkjele for Modernum, sammen med Sigvard Bernadotte
Skålserie Margrethe for Rosti, sammen med Sigvard Bernadotte

Acton Bjørn (født 23. september 1910 i København, død 20. juni 1992) var en dansk produktdesigner og kompanjong med Sigvard Bernadotte i det felles foretaket Bernadotte & Bjørn Industridesign A/S.

Acton Bjørn studerte arkitektur og byplanlegging og begynte å arbeide som formgiver under andre verdenskrig. I 1950 startet han sammen med Sigvard Bernadotte designfirmaet Bernadotte & Bjørn Industridesign A/S. Firmaet var et av Skandinavias første konsulentbyråer for industridesign. Hovedkontoret lå i København med filialer i New York og Stockholm. Samarbeidet mellom Bernadotte og Bjørn varte til 1964. I den tiden ble det skapt mange designklassikere, som rustfrie kjøkkenredskaper for Modernum (1954) og plastskålen Margrethe for Rosti Bakelitfabrik (1950), som fortsatt er i produksjon. Blant oppdragsgiverne hørte blant annet Husqvarna, Bang & Olufsen, Facit, AGA, General Electric og Elektro-Helios.

I 1965 åpnet Bjørn sitt eget kontor i København med spesialisering på husholdningsredskaper, kontormøbler og emballasje. Samme år formga han en transistorradio for Bang & Olufsen, Beolit 500. Designet innebar en forenkling av radioens bruk som kan sammenlignes med telefonens. I 1966 fikk Bjørn en dansk designpris for dette arbeidet. Acton Bjørn lyktes med å forene praktisk funksjon med enkel skulptural form.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kunstindeks Danmark, 9. okt. 2017, Acton Bjørn, 8505

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]