Hopp til innhold

Industriell design

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Industridesign»)
Stol av Charles Eames
Russel Wright. Kaffeurne, ca. 1935. Brooklyn Museum

Industriell design eller industridesign[1] er en spesialisert form for design, som innebærer utvikling, planlegging og formgivning av industrielt framstilte produkter. Industridesign handler om å formgi fysiske produkter med gode brukskvaliteter.[2]

Det er ulike retninger innen industridesign. Denne formen for design kan ses på som en anvendt kunstform hvor estetikk og brukervennlighet til et industrielt framstilt produkt er i fokus og kan også ses på som en integrert del av produktutviklingen der produktets egenskaper utvikles både med hensyn til estetikk, bruksfunksjon, produksjonsteknologi og ressursbruk over levetida til produktet.

Man kan ta for seg ulike aspekter innenfor designen som sansbare opplevelser som form, farge, tekstur, lyd og sette disse i forhold til produktets brukbarhet og ergonomi. En industriell designer kan også se på produksjonsprosessen av produktet, materialvalg og måten produktet blir presentert overfor sluttforbruker. Bruk av en industridesigner i en produktutviklingsprosess kan øke produktets verdi ved å øke brukbarheten, redusere produksjonskostnader og/eller gjøre produktet mer tiltalende for potensielle kjøpere.

Tidligere fokuserte produktdesign på produktet ene og alene, mens en innenfor industriell design hadde et bredere fokus på konsept, produkt, systemdesign og prosess. I dag er det i praksis ikke noe klart skille mellom produktdesign og industridesign.

Interaksjonsdesign på sin side kan ses på som et felt innen industriell design der man ser på hvordan mennesket interagerer med produktet, dette være seg pr skjerm eller ved hjelp av knapper og brytere på selve produktet.

Produktdesign, interaksjonsdesign og industriell design kan ofte overlappe felt slik som brukergrensesnittdesign, systemdesign, informasjonsdesign og brukersentrert design.

Industriell design undervises i Norge ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (studieprogrammet industriell design), avdeling for ingeniørfag ved Høgskolen i Østfold, ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og ved Institutt for produktdesign ved Høgskolen i Oslo og AkershusKjeller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]