Accrington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Accrington
Accrington
Accrington Town Hall
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Hyndburn
Admin. grevskap: Lancashire
Seremon. grevskap: Lancashire
Status By (town)
Befolkning 35 203 (2001)

Accrington er en by i Lancashire i England. Selve byen hadde ved folketellingen i 2001 om lag 35 000 innbyggere, men det urbane området inkluderer også landsbyene Church, Clayton-le-Moors, Great Hartwood og Oswaldtwistle, og befolkningstallet for dette området var på i overkant av 71 000.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet antas å være en forvanskning av acorn-ring-town («Kongle-/nøtteringbyen»), en referanse til at byen inntil den industrielle revolusjon var omgitt av eikeskog.

Tekstilindustrien var lenge viktig for byen, og mange var ansatt på tekstilmøller og fargeverk. Arbeidsforholdene var dårlige, og det var regelmessig konflikter mellom ansatte og arbeidsgivere. Den mest omfattende konflikten var «Plugopptøyene» i 1842, da en generalstreik spredte seg fra by til by i området. En del mål ble oppfylt, men de streikende nådde ikke helt frem med sine krav. Streiken kom i tilslutning til chartistbevegelsen. Byen er også kjent for produksjon av murstein som er svært sterke, «Accrington NORI» (IRON, «jern», stavet baklengs).

I 1878 ble byen et eget distrikt, men ved lokalstyrereformen i 1974 ble den innlemmet i Hyndburn.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

Byens fotballag er Accrington Stanley FC. Klubben har ofte blitt trukket frem som et eksempel på britisk pågangsmot til tross for at det er lite håp om å lykkes. Den gikk i 1921 inn i Football League, men i 1962 måtte den trekke seg og i 1965 ble klubben nedlagt. Den ble startet opp på nytt i sesongen 1968/1969, og nådde Conference National i 2003 og kom inn i Football League igjen i 2005. Klubbens hjemmebane er Fraser Eagle Stadium.

Den tidligere klubben Accrington FC var en av de tolv grunnleggerne av Football League i 1888, men de falt ut allerede i 1893 og ble nedlagt kort tid etter på grunn av økonomiske problemer. Accrington er en av de få byene som har den tvilsomme ære å ha fått to lag slått ut av ligafotball.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Accrington – bilder, video eller lyd