Accrington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Accrington
Accrington Town Hall
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktHyndburn
Admin. grevskapLancashire
Seremon. grevskapLancashire
StatusBy (town)
PostnummerBB5
Retningsnummer01254
Befolkning35 456 (2011)
Kart
Accrington
53°45′12″N 2°21′50″V

Accrington (lokalt forkortet til Accy)[1] er en by i det administrative distriktet Hyndburn (borough) i Lancashire i England. Det ligger omtrent 6 km øst for Blackburn, 10 km vest for Burnley, 21 km øst for Preston, 32 km nord for sentrum av Manchester, og er lokalisert ved den rørlagte elven Hyndburn (som har gitt navn til distriktet). Ved folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 35 456 innbyggere, kun en svak økning fra 35 203 innbyggere i 2001.[2] Det urbane området inkluderer også landsbyene Church, Clayton-le-Moors, Great Hartwood og Oswaldtwistle, og befolkningstallet for dette området var på i overkant av 80 000.

Accrington var tidligere et sentrum for maskinell industri av bomull og tekstiler. Den var også kjent for å framstille den hardeste og mest sammenpressede mursteinen i verden, accringtonmurstein, eller nori (IRON, «jern», stavet baklengs), blant annet benyttet for byggingen av den amerikanske skyskraperen Empire State Building og for fundamentet av Blackpooltårnet. I byen er også kunstgalleriet Haworth Art Gallery som har Europas største samling av tiffanyglass. Byens fotballag er Accrington Stanley FC.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet antas å være en forvanskning av acorn-ring-town («Kongle-/nøtteringbyen»), en referanse til at byen inntil den industrielle revolusjon var omgitt av eikeskog.

Tekstilindustrien var lenge viktig for byen, og mange var ansatt på tekstilmøller og fargeverk. Arbeidsforholdene var dårlige, og det var regelmessig konflikter mellom ansatte og arbeidsgivere. Den mest omfattende konflikten var «Plugopptøyene» i 1842, da en generalstreik spredte seg fra by til by i området. En del mål ble oppfylt, men de streikende nådde ikke helt frem med sine krav. Streiken kom i tilslutning til chartistbevegelsen.

I 1878 ble byen et eget distrikt, men ved lokalstyrereformen i 1974 ble den innlemmet i Hyndburn.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

Byens fotballag er Accrington Stanley FC. Klubben har ofte blitt trukket frem som et eksempel på britisk pågangsmot til tross for at det er lite håp om å lykkes. Den gikk i 1921 inn i Football League, men i 1962 måtte den trekke seg og i 1965 ble klubben nedlagt. Den ble startet opp på nytt i sesongen 1968/1969, og nådde Conference National i 2003 og kom inn i Football League igjen i 2005. Klubbens hjemmebane er Fraser Eagle Stadium.

Den tidligere klubben Accrington FC var en av de tolv grunnleggerne av Football League i 1888, men de falt ut allerede i 1893 og ble nedlagt kort tid etter på grunn av økonomiske problemer. Accrington er en av de få byene som har den tvilsomme ære å ha fått to lag slått ut av ligafotball.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Accy's Easter Rising» Arkivert 12. november 2012 hos Wayback Machine.. MEN Media, Accrington Observer.
  2. ^ «Accrington (Lancashire)», City Population

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Turner, William (1998): Pals: the 11th (Service) Battalion (Accrington), East Lancashire Regiment. Barnsley, South Yorkshire: Pen & Sword, ISBN 978-0-85052-360-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Accrington hos Wikivoyage