Hopp til innhold

A Star Is Born (2018)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Star Is Born
Generell informasjon
Utgivelsesår2018
Prod.landUSA
Lengde135 min.
Bak kamera
RegiBradley Cooper
Produsent
Manusforfatter
SjeffotografMatthew Libatique
KlippJay Cassidy
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett36–40 millioner dollar[1]
DistributørWarner Bros. Pictures
Premiere
  • 31. august 2018 (2018-08-31) (Venezia)
  • 12. oktober 2018 (2018-10-12) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

A Star Is Born er en amerikansk romantisk dramamusikal fra 2018. Filmen ble regissert av Bradley Cooper, mens manuset ble skrevet av Eric Roth, Cooper og Will Fetters. Det er den tredje nyinnspillingen av dramafilmen Hollywood (1937), etter En stjerne blir født (1954) og En stjerne blir født (1976). Det ble for øvrig også produsert en Bollywood-versjon i 2013. Filmens handling er lik sine forgjengere og følger en alkoholisert rockestjerne i møte med en yngre sangerinne. Cooper og Lady Gaga spiller hovedrollene, mens Andrew Dice Clay, Dave Chappelle og Sam Elliott medvirker i biroller.

Filmen fikk god kritikk. Birger Vestmo fra Filmpolitiet skrev: «Bradley Cooper forteller historien med en dreven filmskapers tyngde og troverdighet allerede i sin debut, godt hjulpet av fotograf Matthew Libatiques varme og energiske bilder og Jay Cassidys presise og fokuserte klipping. Men den største overraskelsen er kanskje likevel Lady Gaga, som i sin første hovedrolle spiller på et stort følelsesregister med total innlevelse på nydelig vis. Det skader heller ikke at hun har en stemme som kan måle seg med både Judy Garlands og Barbra Streisands[2] A Star Is Born ble nominert til flere bransjepriser, blant annet fem Golden Globes og åtte Oscar-priser.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den berømte rockestjernen Jackson Maine (Bradley Cooper) oppdager stortalentet Ally (Lady Gaga) på en bar for dragartister. De innleder et forhold, og Ally blir med på Jacksons pågående turné, der hun oppdages av et berømt plateselskap som vil gjøre henne til en stjerne. Jackson blir sjalu, samtidig som hans egen karriere står i fare på grunn av store mengder rusmidler. I tillegg er Jackson på vaklende grunn med storebror og turnémanager Bobby (Sam Elliott).

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilday, Gregg (22. august 2018). «How 'A Star Is Born' Re-created the "Man's World" of Music, Coachella Concert Scenes». The Hollywood Reporter. Besøkt 29. desember 2018. 
  2. ^ Vestmo, Birger (11. oktober 2018). «A Star Is Born». Filmpolitiet. Besøkt 29. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]