En stjerne blir født (1954)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En stjerne blir født
orig. A Star Is Born
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde176 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGeorge Cukor
ProdusentSidney Luft
ManusforfatterMoss Hart
Basert påHollywood (film fra 1937)
MusikkRay Heindorf
SjeffotografSam Leavitt
KlippFolmar Blangsted
Foran kamera
MedvirkendeJudy Garland
James Mason
Jack Carson
Charles Bickford
Annen informasjon
Budsjett5,019 millioner dollar[1]
DistributørWarner Bros.
Premiere
  • 29. september 1954 (1954-09-29) (LA)
Eksterne lenker

En stjerne blir født (originaltittel A Star Is Born) er en amerikansk filmmusikal fra 1954, regissert av George Cukor. Judy Garland og James Mason spiller hovedrollene.[2] Filmen er den første i en rekke med tre nyinnspillinger av dramafilmen Hollywood fra 1937. De andre nyinnspillingene er En stjerne blir født (1976) med Barbra Streisand og Kris Kristofferson i hovedrollene og A Star Is Born (2018) med Lady Gaga og Bradley Cooper i hovedrollene.

Garlands siste filmprosjekt på den tiden var Eros frister i sommersol (1950), og En stjerne blir født ble dermed promotert som skuespillerens «comeback». Filmen fikk god kritikk, og Bosley Crowther fra The New York Times kalte filmen «en av de flotteste dramafilmene om hjertesorg på årevis».[3] Den ble nominert til seks Oscar-priser, blant annet for beste kvinnelige hovedrolle, beste mannlige hovedrolle og beste musikalmusikk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Norman Maine (James Mason) er en filmstjerne med en karriere som er i ferd med å se sine siste dager. En dag møter han Esther Blodgett (Judy Garland), en ung sangerinne som drømmer om å komme opp og frem i verden. De forelsker seg, men den lykkelige fasaden slår sprekker når Esthers karriere tar av.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Judy Garland ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

En stjerne blir født ble nominert til seks Oscar-priser, men vant ingen.[4]

Garland og Mason vant i tillegg hver sin Golden Globe for arbeidet i filmen.[5]

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til tidenes 7. beste filmmusikal fra USA, samt tidenes 43. beste kjærlighetsfilm fra USA.[6][7] Låten «The Man That Got Away» ligger i tillegg på listen over filmhistoriens beste amerikanske filmlåter.[8] Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 2000, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]