Høgsfjord Ruteselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra AS Høgsfjord Ruteselskap)
Hopp til navigering Hopp til søk

AS Høgsfjord Motorbaadselskab, senere AS Høgsfjord Ruteselskap var et ruteselskap på Vestlandet i perioden 1912-1937.

På begynnelsen av 1900-tallet var Det Stavangerske Dampskibsselskab bortimot enerådende i lokalrutetrafikken på Ryfylkefjordene. Stavangerske var et byselskap og rutene gikk fra byen om morgenen med retur om ettermiddagen. For folk i Ryfylke betød dette i praksis at enhver bytur innebar en overnatting. I flere lokalsamfunn oppsto derfor mindre konkurrenter til det store selskapet, -rutelag som drev på bygdens premisser og gikk til byen om morgenen med retur om kvelden og hvor melketransport til meieri i byen typisk ble en viktig del av rutegrunnlaget.

AS Høgsfjord Motorbaadselskab[rediger | rediger kilde]

Et slikt initiativ ble tatt våren 1912 på Gilje og i Frafjord innerst i Høgsfjorden. 6. mai 1912 ble stiftelsesmøte for AS Høgsfjord Motorbaadselskab arrangert i Dirdal. Det nye selskapet fikk adresse på Fossan og kontraherte snart Rogalands første motordrevne lokalrutebåt. Denne ble levert i juli 1913 som MS «Høgsfjord». Ruten var Høgsfjord-Stavanger-Høgsfjord alle virkedager og omvendt hver søndag. Ruten slet med lønnsomheten, mye fordi motoren i «Høgsfjord» viste seg lite driftsikker. Under første verdenskrig ble også drivstofftilgang et problem for motorfartøy.

Konkurranse[rediger | rediger kilde]

I 1919 ble vurdert sammenslåing med en konkurrent i farten på Høgsfjorden; Sandnæs-Stavanger-Høgsfjord Dampskibsselskab (SSH) i Sandnes, men man kom ikke til noen enighet. I 1922 hardnet konkurransen på Høgsfjorden da Høle & Forsand Dampskibsselskab ble etablert på Høle lengre ute i fjorden. Det nye selskapet kjøpte inn Stavangerskes vesle lokalrutebåt DS «Strand» som nå fikk navnet «Hølefjord» og ble satt inn i rute Hølefjorden (Bergvik-Forsand-Høle-Ims-Bersagel)-Stavanger og retur om ettermiddagen. Konkurransesituasjonen lettet noe i 1924 da SSH fikk økonomiske problemer og måtte avvikle. En av SSH's lokalrutebåter; DS «Oscar II» ble overtatt av et nystiftet selskap; Dampskibsselskabet Oscar II AS, som fortsatte i rutefart på Høgsfjorden hver sommer like frem til 1932. Høgsfjordselskapet fikk tilbud om å overta båten, men valgte å la være.

AS Høgsfjord Ruteselskap[rediger | rediger kilde]

AS Høgsfjord Motorbaadselskab overtok etterhvert ansvaret for postføringen på Høgsfjord og Lysefjorden og kjøpte derfor en ny og større båt i 1925. Dette var DS «Torghatten», en gammel tidligere lokalrutebåt som var ombygd til lastebåt. Etter en ombygning der ny passasjerinnredning ble montert kom båten i fart som DS «Høgsfjord I». Med et dampskip i flåten ble eierselskapets navn endret til AS Høgsfjord Ruteselskap. Stadige motorproblemer og feil størrelse gjorde at der var stor misnøye med motorbåten «Høgsfjord» og den ble derfor besluttet solgt i 1928. Flere forsøk på salg mislykkes fordi man ikke synes man fikk god nok pris. I 1930 var man nær ved å bytte båten mot AS Riskafjords større DS «Gulos», men dette ble heller ikke noe av. I 1931 ble den likevel byttet bort som delbetaling for fryseskipet DS «Frost». «Frost» hadde fortid som kystruteskip «Mandal» fra 1874 og senere Haugesund Dampskibsselskabs første «Karmsund», -senere «Karmøy», -før det i 1914 ble fryseskip. Etter å ha blitt ombygd tilbake til rutebåt for passasjerer og gods ved Stavanger Støberi & Dok kom den i fart som DS «Lysefjord I». «Lysefjord I» viste seg snart for stor for vinterrutene og lå da typisk opplagt, men i sommertrafikken med et økende antall ferierende byfolk i ruteområdet, kom størrelsen vel med.

Fusjon[rediger | rediger kilde]

I mellomtiden hadde også konkurrenten Høle & Forsand Dampskibsselskab utvidet sin kapasitet ved kjøpet av DS «Hølefjord I» i 1929. Stor og stabil melketransport fra ruteområdet til meieri i Stavanger gav selskapet gode økonomiske resultat. Likevel hadde det lenge vært klart for både Høle & Forsand Dampskibsselskab og AS Høgsfjord Ruteselskap og at det var lite hensiktsmessig med to selskap innenfor samme nærområde. Selskapene tok derfor kontakt med fylkesmannen i Rogaland for at han skulle megle frem en enighet om fusjon. Dette resulterte i at de to selskapene ble enige om å fusjonere 27. mai 1937. Det nye navnet ble AS Høgsfjord Rutelag, mens bussrutene ble drevet videre under sitt gamle navn Høle & Forsand Billag.

Flåteliste[rediger | rediger kilde]

Navn Tidsrom Type Tonnasje Annet
MS «Høgsfjord» 1913-1931 Lokalrutebåt 57 brt
DS «Høgsfjord I» 1925-1937 Lokalrutebåt 91 brt Overført til AS Høgsfjord Rutelag i 1937
DS «Lysefjord I» 1931-1937 Lokalrutebåt 159 brt Overført til AS Høgsfjord Rutelag i 1937

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Artikkel om AS Høgsfjord Rutelag av Arne Ingar Tandberg og Per Alsaker i «Skipet» 2.1991.