Şiran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Şiran
Şiran

Kart over Şiran

LandTyrkia Tyrkia
RegionSvartehavet
ProvinsGümüşhane
TidssoneEET
Areal928 km²
Befolkning8 207 (2010)
Bef.tetthet8,84 innb./km²
Høyde over havet1 457±1 meter
NettsideNettside
Politikk
BorgermesterYavuz Altıparmak (AKP)
Beliggenhet

Şiran
40°11′24″N 39°07′30″Ø

Şiran, også Karaca, er en by i provinsen Gümüşhane i Svartehavsregionen i Tyrkia. Byen ligger på grensen mellom regionen Øst-Anatolia og Svartehavsregionen. Hovedveien fra Erzincan, som leder mot Ziganapasset og er hovedferdselsåren mellom de to regionene, går gjennom Şiran. Ifølge folketellingen i 2010 var befolkningen i distriktet på 17 600, mens 8 207 bodde i selve byen.[1] Distriktet dekker et område på 928 km²,[2] og byen ligger på 1 457 meter over havet.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra persisk og betyr «løvene», men navnet stammer trolig fra det greske navnet Cheriana'' (Χερίανα), som tyrkerene tok da de bosatte seg i regionen, før slaget ved Manzikert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mange av de nordligere landsbyene i distriktet hadde en minoritet av folk som snakket pontisk gresk frem til 1922, da grekere og tyrkere ble tvangsflyttet til sine hjemland. Fremdeles kan noen av beboerne i området spore sine aner tilbake til grekere, folk som måtte konvertere til islam, så sent som mot slutten av det 19. århundre. Dette kommer frem fra folketellingene under Det osmanske rike, og i at landsbyer har skiftet navn (for eksempel het byen «Evren» før «Sefker»).

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

  • Tomarafossen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistical Institute[død lenke]
  2. ^ Statoids. «Statistical information on districts of Turkey» (engelsk). Besøkt 4. desember 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geografiDenne geografi- og Tyrkiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.