Pontisk gresk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med pontiske språk.
Pontisk gresk
Ποντιακά, Ρωμαίικα
Brukt iHellas Hellas
Tyrkia Tyrkia
Antall brukere324 535[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Gresk
Pontisk gresk
SkriftsystemDet greske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3pnt

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på pontisk gresk

Pontisk gresk (også kalt bare pontisk) er en form for gresk som tidligere ble snakket i Pontos-området på sørkysten av Svartehavet, men som i dag snakkes for det meste i Hellas, av pontiske grekere. Pontisk gresk stammer fra jonisk gresk via koiné og middelaldergresk, og har vært påvirka av tyrkisk, persisk og diverse kaukasiske språk.

Dialekter i byer og områder under den senere tid av Østromeriket - pontisk gresk hadde da sitt kjerneområde ved Svartehavets sørkyst.

Geografisk utbredelse[rediger | rediger kilde]

Pontisk gresk ble opprinnelig snakka ved sørkysten av Svartehavet, men store deler av den pontisktalende befolkninga flytta til nord- og vestkysten av Svartehavet i det som var Det russiske keiserdømmet i det 18. og 19. århundre; pontisk gresk snakkes fortsatt av store grupper i Ukraina og rundt Stavropol i Russland, og i Georgia. Etter massakrene i 1910-årene ble de fleste gjenværende pontisktalende i Lilleasia flytta til Hellas, hovedsakelig i nord. Innbyggerne i Of-dalen, som hadde konvertert til islam i det 17. århundre, ble værende i Tyrkia, og snakker fortsatt pontisk gresk.

Referanser[rediger | rediger kilde]