Pontisk gresk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Må ikke forveksles med pontiske språk.
Pontisk gresk
Ποντιακά, Ρωμαίικα
Brukt iHellas Hellas
Tyrkia Tyrkia
Antall brukere324 535[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Gresk
Pontisk gresk
SkriftsystemDet greske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3pnt

Wikipedia på pontisk gresk
Portal: Språk

Pontisk gresk (også kalt bare pontisk) er en form for gresk som tidligere ble snakket i Pontos-området på sørkysten av Svartehavet, men som i dag snakkes for det meste i Hellas, av pontiske grekere. Pontisk gresk stammer fra jonisk gresk via koiné og middelaldergresk, og har vært påvirka av tyrkisk, persisk og diverse kaukasiske språk.

Dialekter i byer og områder under den senere tid av Østromeriket - pontisk gresk hadde da sitt kjerneområde ved Svartehavets sørkyst.

Geografisk utbredelse[rediger | rediger kilde]

Pontisk gresk ble opprinnelig snakka ved sørkysten av Svartehavet, men store deler av den pontisktalende befolkninga flytta til nord- og vestkysten av Svartehavet i det som var Det russiske keiserdømmet i det 18. og 19. århundre; pontisk gresk snakkes fortsatt av store grupper i Ukraina og rundt Stavropol i Russland, og i Georgia. Etter massakrene i 1910-årene ble de fleste gjenværende pontisktalende i Lilleasia flytta til Hellas, hovedsakelig i nord. Innbyggerne i Of-dalen, som hadde konvertert til islam i det 17. århundre, ble værende i Tyrkia, og snakker fortsatt pontisk gresk.

Referanser[rediger | rediger kilde]