Grimenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grimenes
LandNorges flagg Norge
Kart
Grimenes
58°19′16″N 8°20′53″Ø

Grimenes er en bygd i Vestre Moland i Lillesand kommune med gårdsbrukene Østre Grimenes, Øvre Grimenes og Nedre Grimenes.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere teorier for opprinnelsen til Grimenes-navnet. Alle tar utgangspunkt i topografiske forhold. Landskapet der gårdsbebyggelsen ligger danner et nes mellom de to innsjøene Vestre Grimevann og Østre Grimevann, derav -nes. For navnets første del, grime-, finnes tre hovedteorier:

  1. O. Ryghs verk Norske Gaardnavne[1] knytter navnet Grimenes til den smale vannveien mellom Vestre og Østre Grimevann. I terrenget fremtrer dette som et bånd: grime på gammelnorsk.
  2. Mer sannsynlig er det kanskje at grime- har sin opprinnelse i en svært karakteristisk bergformasjon midt i bygda, Grimekollen. Sett vestfra ses kollen klart som et liggende hode i profil, som rager 60 meter over bakken. Denne formasjonen har vært helt tydelig å se siden siste istid og har utvilsomt gjort et like sterkt inntrykk på fortidens beboere i området som den gjør i dag. Siden grime på gammelnorsk også betyr maske, er det nærliggende å tenke seg at navnets opprinnelse er knyttet til ansiktsformen på Grimekollen.
  3. En mer spekulativ variant av Grimekollteorien er knyttet til det faktum at Grim er et av Odins mange navn. Kanskje trodde folk i gammel tid at det var Odins hode som var avbildet der i terrenget.

Skrivemåten for stedsnavnet har flere variasjoner i løpet av tiden det fines skriftlige kilder. Rygh nevner: Grimmenes (1593), Grimmenis (1670) og Grimenæs (1723).

Tidlig bosetning og fornminner[rediger | rediger kilde]

Grimenes ligger langs en eldgammel ferdselsled mellom Vestre og Østre del av Agder. Fornminnene på Grimenes vitner om tidlig bosetning. Eldst er en steinsettingsgrav fra folkevandringstiden (400-550 e.Kr.). Det er også flere gravhauger fra jernalderen på Grimenes og funn av sverd datert til 8-900-tallet.

Slekten Grimenes[rediger | rediger kilde]

Grimenes er slektsnavn for Grimenes-slekten. Familien har eid Grimensgårdene fra slutten av 1500-tallet. Øvre og Nedre Grimenes er fortsatt i familiens eie etter 12 generasjoner. En del av slekten bruker navneformen Grimnes. Grimenæs er også i bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «O. Rygh: Norske Gaardnavne». www.dokpro.uio.no. Besøkt 12. april 2021.