Øst-Alpene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øst-Alpene
Piz Bernina (i midten til venstre) med Biancograt til venstre, Piz Scerscen (i midten til høyre) og Piz Roseg (høyre), sett fra Piz Corvatsch
Andre navnOstalpen (tysk)
Alpi Orientali (italiensk)
Východné Alpy (slovensk)
Geografi
Hører tilAlpene
LandSveits’ flagg Sveits
Italias flagg Italia
Liechtensteins flagg Liechtenstein
Østerrikes flagg Østerrike
Tysklands flagg Tyskland
Slovenias flagg Slovenia
Høyeste punkt
NavnPiz Bernina
Høyde4 049 moh.[1]
Beliggenhet
Øst-Alpene
Inndeling av Øst-Alpene.

Øst-Alpene betegner vanligvis de delene av Alpene som ligger øst for linjen BodensjøenRhinenSplügenpassetComosjøen. Sveits, Italia, Liechtenstein, Østerrike, Tyskland og Slovenia har andeler av Øst-Alpene. Avgrensningen er nokså vilkårlig, noe som også blir tydelig av at man i Italia bare refererer til delene øst for Brennerpasset som «Øst-Alpene» (resp. Alpi Orientali). Øst-Alpene kan på grunnlag av geologiske og geomorfologiske forhold videre inndeles i De nordlige kalkalper, Sentral-Alpene og De sydlige kalkalper.

Øst-Alpenes eneste fjelltopp over 4000 moh er Piz Bernina (4049 moh.). De er dermed noe lavere enn Vest-Alpene (som når 4808 moh. i Mont Blanc), men gjennomgående bredere (opptil 250 km) enn disse. Øst-Alpene består av en rekke fjellkjeder som strekker seg i vest–østlig retning og som adskilles av flere større elveløp (Inn, Salzach, Enns; Rienz, Drau, Mur). Dalene på tvers av denne hovedretningen (dvs. mot nord eller syd) er stort sett forholdsvis korte, trange og bratte.

I øst deler de forskjellige fjellkjedene seg vifteformet opp: De nordlige kalkalper bøyer av mot nord, der de nesten møter Böhmerwald. Sentral-Alpenes hovedkam bøyer av mot nordøst i retning av Karpatene. En del mindre kjeder med bl.a. Fischbach-Alpene slutter i det ungarske slettelandet (Det pannoniske bekken) i øst, mens De sydlige kalkalper vender seg mot syd og fortsetter i de Dinariske alper og deres karstplatåer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trekking in the Alps Piz Bernina Tour

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]