Ølensjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ølen
Ølen
Ølensjøen mot Ølensvåg
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneVindafjord
Areal1,08 km²
Befolkning1 259[a] (2019)
Bef.tetthet1 165,7 innb./km²
Høyde over havet15±1 meter
Postnummer5580 Ølen

Ølensjøen
59°36′18″N 5°48′22″Ø

Ølensjøen (også brukt Ølenssjøen, Ølsjøen og Ølen) er et tettsted og administrasjonssenteret i Vindafjord kommune i Rogaland. Tettstedet har 1 259[1] innbyggere per 1. januar 2019. Ølensjøen er det største tettstedet i kommunen. Ølensjøen var også administrasjonssenter i tidligere Ølen kommune, som 1. januar 2006 slo seg sammen med nabokommunen Vindafjord. Ølensjøen er også regionssenter for indre deler av Haugalandet.

I Ølensjøen ligger Ølen videregående skole, idrettshall, svømmehall og landets største privateide slakteri, Fatland Slakteri. I Ølensjøen er det også de siste årene satt opp et større kjøpesenter som blant annet inneholder apotek og postkontor for kommunene Etne og Vindafjord. Ølensjøen har en rik og mangfoldig flora av butikker. Her finnes blant annet et stort møbel- og teppesenter, seks klesforretninger, urmaker og flere frisørsalonger. Lensmannsdistriktet Etne og Vindafjord har også lokalisert sitt kontor i Ølensjøen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Navnet Ølen kommer av norrønt Ǫlund. Dette kan ha vært det opprinnelige navnet på Ølensfjorden. Tilhørende innbyggernavn er Ølensbu. Navnet har sammenheng med norrønt ala, næring eller føde, og kan sikte til rikdom på fisk. Navn som Ølensjøen og Ølensvåg er laget ut fra navnet ǫlund.

Frem til slutten av 1800-tallet var bygdenavnet Aalund (Ålund). Navnet på tettstedet som en i dag ofte betegner som Ølensjøen sies å stamme fra «Landhandlerstedet Aalundssøen». Like ovenfor Ølensjøen ligger bygdemuseet Nerheimstunet, på den gamle og sentrale gården Nerheim. Dette navnet ble skrevet som Niarðhæim i 1326 og kommer av guden Njord fra norrøn mytologi. Her stod det et gudehov til ære for Njord. Senere ble det vigslet til kirkested, og de to første Ølenskirkene stod her i den første kristne tiden og frem til 1874. Da den nye kirken ble bygget i 1874 ble denne plassert lenger nede ved sjøen, blant annet for at den ikke skulle stå så værhardt til, og for å være lettere tilgjengelig for de som kom sjøveien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 4. november 2019. Besøkt 5. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]