Åsane Billag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åsane Billag AS
Veteranbuss Fjordsteam 2018 (105407).jpg
Veteranbuss fra Åsane Billag under Fjordsteam 2018 i Bergen.
Org.formAksjeselskap
Org.nummer959 132 992
BransjeKollektivtransport
Etablert22. mars 1920
Opphørt15. november 1993
Etterfølger(e)Pan Trafikk[1]
Hovedkontor NyborgRediger på Wikidata
LandNorge

Åsane Billag AS var et busselskap som ble startet som A/S Aasane Automobillag i mars 1920 (navnet ble endret i 1953), for å imøtekomme Åsane-bøndenes behov for lettere tilgang til markedet i Bergen. Veien over Munkebotn til fots eller med hest og kjerre var strabasiøs, og ønsket om bilrute på strekningen vokste seg fram. Med oppstarten av selskapet ble byferdene med landbruksvarer og personer mye enklere.

Vekst[rediger | rediger kilde]

Billaget opplevde sterk vekst da utbyggingen i Åsane skjøt fart på 1970-tallet. Selskapet utviklet seg da fra et typisk bygdeselskap til et forstadsselskap. I 1978 flyttet billaget fra sitt gamle tilholdssted i Ervik til nye kontor- og verkstedsfasiliteter på Nyborg. Da var allerede Arna-avdelingen til det BNR-kontrollerte selskapet Arna og Osterøy Billag innlemmet, med sine ruter mellom (Garnes-)Indre Arna-Ytre Arna-Bergen over Åsane.

Ruteområdet[rediger | rediger kilde]

Åsane Billag AS hadde enerett på all persontransport i rute i gamle Åsane kommune og mellom denne og Bergen. På 1970-tallet fikk selskapet også enerett på bussruter til Indre Arna via Åsane.

Rosenkrantzgaten var i mange år selskapets endeholdeplass i Bergen sentrum til de tok i bruk Bergen Busstasjon i 1959. Rutene som gikk rundt Eidsvågneset brukte Rosenkrantzgaten som endeholdeplass i sentrum fram til 1980-tallet.

I Åsane var den første endeholdeplassen Vågsbotn. I siste driftsår hadde selskapet også ruter via Eidsvågneset til Eidsvåg og gjennom Eidsvågstunnelen til Jordal, Selvik, Nedre Åstveit, Bekkjarvik, Vidalen om Hesthaugvegen, Støbotn om Morvik/Tertnes, Skinstø, Rolland, Flaktveit, Vågsrinden, Salhus om Salhusvegen, Salhus om Steinestø, Breistein, Indre Arna om Ytre Arna og Hetlebakken. Selskapet hadde i mange år ruter til Hjortland, og i svært korte perioder til Spondalen, Kyrkjestien og fra Ytre Arna via Kvamme til Indre Arna.

Pendelruten mellom Flaktveit og Midtun/Kokstad/Flyplassen ble etablert på slutten av 1970-tallet i samarbeid med Bilruta Fana-Os-Milde (FOM). Denne avviklet trafikk på hele strekningen, men kunne ikke avvikle lokaltrafikk innen Bergen Sporveis konsesjonsområde (det vil si ikke mellom de tidligere kommunegrensene til Åsane kommune og Fana kommune). I tillegg til dette hadde billaget arbeidsruter mellom ruteområdet sitt og Haukeland Universitetssjukehus.

Fremtidsvyer[rediger | rediger kilde]

AS Kombinertekspress ble etablert som et samarbeidsprosjekt mellom Åsane Billag, Odda Rutebuss og Haukedal Transport, der sistnevnte hadde ansvar for megling av last, mens de to andre aktørene holdt materiell og sjåfører. Ruten gikk med kombibusser mellom Bergen og Oslo over Haukelifjell. Sviktende inntekter ga selskapet en kort levetid, mindre enn et halvt år.

Åsane Billag AS fusjonerte i 1992 med Bilruta Fana-Os-Milde (FOM) til Pan Trafikk, som i 1998 fusjonerte med Bergen Sporvei til Gaia Trafikk, som i 2006 fusjonerte med HSD Buss til Tide Buss. Selskapets farger før fusjonen var beige med blå dekor.