Älvdalsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Älvdalsk
Övdalska
Brukt i Sverige Sverige
Antall brukere 3 000
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Nordisk
Älvdalsk
Språkkoder
ISO 639-3 ovd

Portaler: Sverige · Språk
Älvdalsk snakkes i de sørlige delene av Älvdal kommune
Ärið å!

Kumð dait i iembygsgardn friådan 1/6 millą̊ klukka 14.00 og 17.00. Ed kumb språkfuorskerer frą̊ iel Norden so wil råk og språk min dier są̊ dalska. Fą̊ið kaffi og dupp!

Invitasjon fra nordiske språkforskere som i 2007 inviterte lokalbefolkning til å samtale på elvdalsk.
[1]

Älvdalsk også kjent som elvdalsk[2] (älvdalsk: övdalsk, svensk: älvdalska eller älvdalsmål) er en variant av de nordiske språkene som snakkes i bygdene ved Älvdalen i Dalarna i Sverige. Tidligere har älvdalsk blitt betraktet som en dialekt av svensk, men i dag anses det for å være et separat språk.[3] Hovedgrunnen er at det skiller seg strukturelt fra svensk på alle lingvistiske nivåer og fordi det ikke er forståelig for den jevne svenske.[1] Avstanden mellom älvdalsk og svensk er mye større enn avstanden mellom norsk og svensk. Älvdalingen skjelner selv skarpt mellom å «swenska» og å «dalska». Älvdalsk har et firekasussystem (nominativ, genitiv, dativ og akkusativ), personkongruens i verbsystemet (personbøyning av verb i flertall) og mange gamle lyder som ikke finnes i moderne svensk, for eksempel nasale vokaler, diftonger og konsonantlydene [ð] og [w]. Denne dobbelt-v lyden er et gammelt germansk trekk som er borte i de fleste nordiske dialekter. For eksempel «uke» heter «wika». [h]-lyden savnes, såkalt halvemål. Älvdalsk har også oldnordiske gloser som «tunggel» (gammelnorsk «tungl») for «måne» og «nev» for «nese».[1]

Man tror at det idag finnes totalt omkring 3 000 personer som snakker älvdalsk. Samtlige snakker også svensk.

I Älvdalen ble runer brukt helt inn på 1900-tallet.[4]

Ifølge Morgenbladet har ISO klassifisert älvdalsk som et eget språk, mens svenske myndigheter regner älvdalsk som en svensk dialekt.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Vangsnes, Øystein A. (2015): «Ei framtid for elvedalsk», Norsk Tidend, nr. 3, side 23, gjengitt på Forskning.no.
  2. ^ «Ikke lett å bli språkprofet i eget land tross amerikansk anerkjennelse». NRK (norsk). Publisert 17.06.2016, kl. 08:04. Besøkt 4. mars 2017. 
  3. ^ NRK. «Ikke lett å bli språkprofet i eget land tross amerikansk anerkjennelse». NRK. Besøkt 20. oktober 2016. 
  4. ^ «Brukte runer helt inn på 1900-tallet». forskning.no. Besøkt 20. oktober 2016. 
  5. ^ «Sjokkvending i nordisk språkslag». morgenbladet.no. Besøkt 20. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]