Jemtsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fittjebuan (også: Fettjebuan) sør i Jämtland heter på rikssvensk 'Fittjebodarna'.

Jemtsk (jamska, bestemt) er en skandinavisk dialekt som snakkes i Jämtland (norsk: Jemtland) i Sverige. Jemtsk har mange likhetstrekk med trøndersk[1] og har både en del vestnordiske (til felles med norsk, færøysk og islandsk) og en del østnordiske trekk (til felles med øvrig svensk og dansk, inkludert bokmål og østnorsk)

Som de fleste andre dialekter i Sverige er jemtsk i stor grad blitt trengt tilbake av rikssvensk, selv om det er gjort og gjøres forsøk på å holde liv i dialekten ved å gi ut jemtske ordbøker og jemtsk musikk.[2] Jämtlands dialekter har likhetstrekk med dialektene i Trøndelag, og forskerne er ikke enige om hvorvidt jemtsk bør regnes som norsk eller svensk. Pronomenet je kommer av gammelsvensk jak, til forskjell fra trønderske dialekter der pronomenet kommer av gammelnorsk ek (e, æ, æg). Denne form finnes imidlertid i mange norske dialekter og tillsvaren formen for talt islendsk. På jemtsk heter det sopp og bratt (som på norsk) til forskjell fra svensk svamp og brant.[1] Som i trøndersk er det vanlig med apokope, noe sjeldnere øst i landskapet. Jemtske dialekter har også bevart gamle diftonger (stein, geit) som i mange trønderske dialekter samt i Vemdalen i Herjedalen. Ordforråd tilkommet etter 1645 har en god del innslag av norsk for eksempel avis (i stedet for svensk tidning) og blyant (i stedet for blyertspenna).[3][4] Jemtsk har ikke palatalisering av "nn" og "ll" som er vanlig i trøndersk.[1] Noen kilder beskriver trøndersk-jemtsk-herjedalsk som ett språkområde,[5] og noen språkforskere mener at jemtsk er et eget språk, ikke en norsk-svensk dialekt.

Særtrekk[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Dalen, Arnold (2005). «Jemtsk og trøndersk - to nære slektningar». Språknytt. Språkrådet. Besøkt 19. februar 2009. 
  2. ^ «Jamtlandica.com - hjemmeside for jemtsk folkemusikk». Heimbygdas spelmansförbund. Besøkt 17. juni 2009. 
  3. ^ https://snl.no/h%C3%A4rjedalsk
  4. ^ Reitan, Jørg. (1930). Vemdalsmålet: med oplysninger om andre herjedalske mål. Oslo: I kommisjon hos Dybwad. 
  5. ^ Venås, Kjell (1997). Målvitskap og målrøkt: festskrift på 70-årsdagen 30. november 1997. Oslo: Novus forl. ISBN 8270992917. 
Autoritetsdata