«Istedløven»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 54°47′3,2316″N 9°25′48,630″Ø

«Istedløven»
Den restaurerte Istedløven 8. september 2011, to dager før avdukningen. Foto: Soenke Rahn
Den restaurerte Istedløven 8. september 2011, to dager før avdukningen.
Basisdata
Andre navn:«Flensburger Löwe»
Kunstner:Herman Wilhelm Bissen
År185960
Typeminnesmerke
InskripsjonIsted / Den 25. Juli 1850 / Det danske Folk rejste dette Minde. og "Trofaste Kæmper i Farens Stund / mandigt har værget vor Odelsgrund. / Troskab skal Vagt ved Graven være, / Manddom skal skærme Arv og Ære."
Fysiske mål
Høydeselve skulpturen er 3, 40 m høy + sokkel på 3, 80 meter, til sammen 7,20 meter[1]
Geografisk plassering
Land:Tyskland
By:Flensburg
Commons-logo.svg
 «Istedløven» på Commons
«Istedløven» i København 2007
«Istedløven» i Flensburg ca. 1864
«Istedløven» i København i 2007

«Istedløven» (kalt Flensburger Löwe på tysk) er en skulptur som forestiller en sittende løve. Skulpturen står i den tyske byen Flensburg og er et verk utført av den danske billedhuggeren H.W. Bissen i årene 185960[2] til minne om slaget på Isted Hede den 25. juli 1850.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skulpturen ble til etter en idé av Orla Lehmann. Sommeren 1858 sendte han Bissen et brev hvor han skrev at han ønsket et minnesmerke med en skulptur skulle fremstille en løve og at den skulle stilles opp på en høy søyle slik at den kunne bli sett fra hele Flensburg.[3] Dette motsatte Bissen seg.

I januar 1859 ble det sendt ut en innbydelse til innsamling av midler for å reise skulpturen.[4]

I 1862 ble løven stilt opp på kirkegården i Flensburg, men etter danskenes nederlag under andre slesvigske krig i 1864 ble den ført som krigsbytte til Berlin, hvor den ble stilt opp ved Preußische Hauptkadettenanstalt i Lichterfelde.

Etter initiativ av Politikens korrespondent Henrik V. Ringsted ble statuen gitt tilbake til Danmark i 1945 av det amerikanske forsvaret, som transporterte statuen til København, hvor den ble overlevert til Christian X. Statuen ble plassert utenfor Tøjhusmuseets gård.

Avdukingen i Flensburg[rediger | rediger kilde]

Løven ble avduket på 12-årsdagen for slaget på Isted Hede den 25. juli 1862. Minnesmerket ble reist nord for den store gravhaugen som kort tid før var blitt laget på det stedet på kirkegården hvor mange av de falne soldatene var stedt til hvile.

Hovedtalen ble holdt av professor H.N. Clausen og Studenter-Sangforeningen fra København sang flere sanger.

På granittsokkelens sider var det festet 4 portrettmedaljonger av generalene Helgesen, Schleppegrell, Krogh og Læssøe. Forsiden av den bar innskriften: Isted / Den 25. Juli 1850 / Det danske Folk rejste dette Minde.

På baksiden av fotstykket sto Carl Plougs vers:

"Trofaste Kæmper i Farens Stund / mandigt har værget vor Odelsgrund. / Troskab skal Vagt ved Graven være, / Manddom skal skærme Arv og Ære."

Videre skjebne[rediger | rediger kilde]

Etter at de prøyssiske troppene hadde marsjert inn i Flensburg vinteren 1864 forsøkte enkelte slesvig-holsteinerne å velte løven ned fra sokkelen. Løven fikk store skader og hodet falt av. Prøyssiske tropper klarte å forhindre ytterligere skader og transporterte løven til Berlin i 1867, hvor den ble stilt opp i Zeughaus (Tøyhuset) 9. februar 1868 og i april 1878 ble den flyttet til Preußische Hauptkadettenanstalt i Berlin-Lichterfelde.

Kopien i Berlin[rediger | rediger kilde]

I 1874 hadde man tatt en sinkavstøpning av «Istedløven». Kopien fikk påsatt en medaljong som viste prins Fredrik Karl av Preussen som erstatning for de originale medaljongene av danske og norske generaler. Skulpturen fikk dermed en helt annen betydning enn opprinnelig ment. Medaljongen av prinsen forsvant ved et tyveri 1919. Kopien av løven står ved Heckeshorn i Wannsee.

Tilbakeføringen til Flensburg[rediger | rediger kilde]

Fra avdukningen i Flensburg 10. september 2011 med prins Joachim tilstede

Det har blitt ført mange diskusjoner om å få Istedløven tilbake til Flensburg.[5] I 2009 besluttet et nesten enstemmig flertall i Flensburg byråd å endelig rette en henvendelse til den danske stat med et ønske om at løven skulle føres tilbake til sin opprinnelige plass på Flensburg gamle kirkegård,[6] noe den danske staten innvilget.[7][8]

Flensburg Byråd besluttet 18. februar 2010 at tilbakeføring og avduking skulle finne sted 12. september 2010, og 26. mars 2010 ble løven tatt ned fra sokkelen og anbrakt hos Nationalmuseet for restaurering før tilbakeføringen.[9][10]

Nesten et år forsinket ble den restaurerte løven avduket på sin opprinnelige plass i Flensburg 10. september 2011.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]