Hopp til innhold

Lichterfelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lichterfelde
Giesendorf landsbykirke er fra 1250

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Steglitz-Zehlendorf
Postnummer12203
Areal18,2 km²
Befolkning79 739 (2011)
Bef.tetthet4 381,26 innb./km²
Høyde o.h.47 meter
Posisjonskart
Lichterfelde
Kart
Lichterfelde
52°26′34″N 13°17′44″Ø

Lichterfelde er en ortsteil i Berlins bydel Steglitz-Zehlendorf.

Lichterfelde ligger sør for Dahlem, grenser i øst til Steglitz og i vest til Zehlendorf. Det består av strøkene (tysk:ortslagen) Giesensdorf og Lichterfelde sør og villaområdene Lichterfelde vest og Lichterfelde øst.

Ortsteilen gjennomskjæres av Teltowkanalen som delvis følger løpet til bekken Bäke (opprinnelig kalt Telte) som idag bare delvis består.

Den første elektriske sporvogn av Siemens & Halske i 1881

Lichterfelde ble grunnlagt på 1200-tallet av flamske bosettere. Villaområdet Lichterfelde vest ble grunnlagt i 1865 og regnes som det eldste i sitt slag i Berlin. Det kjennetegnes også i dag av herskapelige villaer fra gründertiden med store hager, små alleer og gater med fast dekke. Villaområdet ble grunnlagt av forretningsmannen Johann Anton Wilhelm von Carstenn som for egen kostnad bygget jernbanestasjonene Lichterfelde Ost (1868) og Lichterfelde West (1872). Med opprettelsen av villaområdene fulgte også en kraftig befolkningsvekst i området. I 1882 ble begge områdene slått sammen til Gross-Lichterfelde.

Verdens første elektriske sporvognslinje ble bygget i Lichterfelde. Linjen gikk fra Lichterfelde stasjon (Bahnhof Berlin-Lichterfelde Ost) til den prøyssiske kadettskole i Zehlendorfer Strasse (idag Finckensteinallee).

I 1920 ble området innlemmet i Stor-Berlin, i den daværende bydelen Steglitz. Etter 1945 var området del av den amerikanske sektoren i Vest-Berlin.

Lichterfeldes våpen er oppdelt i rødt og hvitt og viser tre brennende levende lys som stiger opp av en blå bekk. Lysene som også kalles Lichter i «landskap» er et talende våpen. Den blå bekken symbolierer Bäke som tidligere hadde sitt løp forbi Lichterfelde. De tre lysene står for de tre delene av Groß-Lichterfelde: landsbyen Lichterfelde, landsbyen Giesensdorf og villaområdene.

Severdigheter

[rediger | rediger kilde]

I tillegg til villaområdene hører Botanischer Garten Berlin til ortsteilens severdigheter. Thermometersiedlung (termometerbyen) er et nytt boligområde sør i Lichterfelde. Gatene i Thermometersiedlung er oppkalt etter Anders Celsius, Daniel Gabriel Fahrenheit og René-Antoine Ferchault de Réaumur. I tillegg har Gerhard Mercator gitt navn til en av gatene. Flyberget ble bygget av Otto Lilienthal og brukt i hans flyforsøk.

Bildegalleri

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]