Frederik Læssøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederik Læssøe
Læssøe - lit eft J A Jerichau.jpg
Født23. september 1811
Død25. juli 1850 (38 år)
Gravlagt Alter Friedhof (Flensburg)
Beskjeftigelse Soldat
Nasjonalitet Danmark

Werner Hans Frederik Abrahamson Læssøe (født 23. september 1811 i København, død 25. juli 1850) var en dansk offiser som er kjent fra Første slesvigske krig. Han var sønn av Margrethe Juliane Signe Læssøe og bror til presten Kristian Frederik Læssøe, maleren Thorald Læssøe og numismatikeren Ludvig Læssøe.

Ved krigsutbruddet 1848 var Læssøe stabssjef ved hæroverkommandoen.[1] Han deltok i kampene ved Bov,[2] Nybøl og Dybbøl Banke. Læssøe kom ved denne anledning i konflikt med krigsministeren, som trakk i tvil kompetansen til hærens ledelse.[3] Og som en følge av nederlaget ved Egernførde begynte man jakten på en syndebukk. Krigsminister Hansen benyttet da nederlaget til å fjerne sjefen for overkommandoen, general Christoph von Krogh og hans stabssjef Frederik Læssøe.[4]

Men da general Olaf Rye fikk i oppgave å lede den danske hærens tilbaketrekning i 1849, fikk han Læssøe med seg i sin stab, og han deltok i Slaget ved Kolding. Læssøe ble utnevnt til oberst i 1850 og førte 12. bataljon i Slaget på Isted Hede, hvor han falt under kampene.[5] Han ble begravet i Flensborg.

Læssøesgade i både Aarhus, København og Læssøegade i Kolding er oppkalt etter ham.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]