Volvo Cars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Volvo Personvagnar AB
Volvo Personvagnar AB
Volvo Personvagnars hovedkontor i Göteborg
Organisasjonsform Aksjeselskap
Etablert 14. april 1927
Morselskap Geely
Hovedkontor Göteborg
Styreleder Li Shufu
Adm. dir. Håkan Samuelsson
Antall ansatte 21 512 (2011)
Omsetning 122,2 mill. kr (2012)
Nettside volvocars.com
Volvo P 1900 1954 modell på Volvo-museet.
Volvo P1800 Helgenen-bilen

Volvo Personvagnar eller Volvo Car Corporation er en bilprodusent eid av kinesiske Geely Automobil. Selskapet ble grunnlagt i 1927 i Göteborg i Sverige. Det ble utskilt fra AB Volvo og solgt til Ford i 1998. Ford solgte selskapet i 2010 til Geely. Selskapet er for tiden under oppkjøp av det kinesiske selskapet Zhejiang Geely Holding Group. Den 28. mars 2010 undertegnet representanter for Geely og Ford en avtale om kjøp. Overtagelsen er beregnet gjennomført i løpet av tredje kvartal 2010.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet «Volvo» er latin og betyr «jeg ruller». Svenska Kullagerfabriken (SKF) dannet et datterselskap i 1915 som het Volvo. Varenavnet Volvo ble brukt som et varemerke på et sporhjullager. Navnet Volvo forsvant på hjullager trolig allerede i 1919.[1]

25. juli 1924 fattet Assar Gabrielsson og Gustav Larson beslutningen å utvikle en «svensk bil laget av svensk stål». Den første bilen, offisielt kjent som Volvo ÖV4 og med klengenavnet «Jakob», forlot verkstedet den 14. april 1927, og med det var Volvo født. Den overbygde PV4 oppsto det samme året, og den første eksporten startet i 1928.

«Biler kjøres av mennesker. Derfor er sikkerhet det grunnleggende i alt vi gjør hos Volvo.» Ordene tilhører Assar Gabrielsson og Gustav Larson, Volvos grunnleggere som allerede i 1927 ga løftet om å sette sikkerhet til mennesket først.

Etter mer enn 70 år har både verden og bilene forandret seg dramatisk, men grunnleggernes kjerneverdier står ved lag: sikkerhet, kvalitet og miljø.

På 1970-tallet foreslo svenske myndigheter at Norge skulle bli deleier i Volvo, mot at Sverige ble deleier av de norske oljeressursene. Den såkalte Volvo-avtalen ble undertegnet, men motstanden hos sentrale krefter både i Norge og Sverige var for stor til at den ble en realitet. Sett fra norsk side kan man i dag med tilfredshet glede seg over at avtalen ikke ble en realitet. Den globale etterspørselen etter olje er som kjent større enn etterspørselen etter Volvo, som i dag er kinesiskeid.

I 1998 ble personbildivisjonen i Volvo-konsernet kjøpt av Ford Motor Company. Denne transaksjonen medførte at Volvo-konsernet ble splittet. Volvo Cars inngikk i Fords PAG-gruppe, Premium Automotive Group, sammen med Aston Martin, Jaguar, Lincoln og Land Rover. Men Volvos øvrige divisjoner med lastebiler, busser, anleggsmaskiner og båtmotorer eies fremdeles av det børsnoterte konsernet AB Volvo

I mars 2010 inngikk Ford en avtale om å selge Volvo Cars til det kinesiske selskapet Geely Automobile.[2]

Volvo er nå et aksjeselskap som har hovedkontor i Goteborg i Sverige.

Modeller[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1920-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1930-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1940-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1950-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1960-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1970-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1980-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 1990-tallet[rediger | rediger kilde]

I produksjon på 2000-tallet[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Volvo Personvagnarna-från 20-tal till 90-tal av av Bjørn-Erik Lindh
  2. ^ ford.com: FORD REACHES AGREEMENT TO SELL VOLVO CARS AND RELATED ASSETS TO GEELY
Commons Commons: Volvo – bilder, video eller lyd