Vømmøl Spellmannslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vømmøl Spellmannslag
Opphav Norge Verdal, Norge
Periode 19741975
1984
Sjanger Vise
Medlemmer
Kristian Schravlevold
Konrad Vømmølbakken
Peder Storvømmølvold
Birger Skruddusvingen

Vømmøl Spellmannslag var en venstre-radikal visegruppe fra Trøndelag stiftet i 1973 av Hans Rotmo. Bandet gav ut platene Vømmøl'n (1974), Vømlingen (1975) og Vømmølåret (1984) – samt samleplata Vømmølmusikken (1996) som inneholdt utdrag fra alle tre foregående platene, utdrag fra musikk av Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken, samt to nyskrevne sanger for anledningen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Alle tekstene i Vømmøl Spellmannslags sanger ble skrevet av Kristian Schravlevold (Hans Rotmo). Med platene Vømmøl'n og Vømlingen kunne en lett ane konturene av en ny lyrisk sjanger: den litterære LP-plate. Med dette menes en ordinær LP-plate kombinert med en trykksak som fulgte med som et bilag. Trykksakene inneholdt tekster, introduksjoner og bakgrunnsstoff til sangene. Med den første plata Vømmøl'n fulgte et 24-siders hefte i A4-format med tekst, bilder, tegninger og kart. Vedlegget til Vømlingen, derimot, ble utformet som en avis: Porcelen Tidende (hvori opptatt Vømlingen). Dette var en firesiders lokalavis med alt man forventer å finne av nyheter, kunngjøringer osv. I avisas kulturspalte var tekstene fra plata trykket. Disse to trykksakene bidrar til å skape troverdighet til den oppdiktede Vømmøldalen og omegn, i tillegg til at det skaper et miljø omkring sangene. EEC-seieren hadde god innvirkning på den folkelige selvtilliten, og mange slags lokale aktiviteter oppstod som resultat av det. Kanskje lå «startstøtet» til Vømmøl her? Det er i alle fall lett å trekke paralleller til våre to naboland Sverige og Danmark. Man har i disse to landene helt siden starten på 70-tallet snakket om «dansk-rock» og «svensk-rock». Lokale grupper har vist livstegn fra seg med ofte samfunnskritiske tekster på morsmålet. Svenskenes Gunder Hägg, senere omdøpt til Blå Tåget og danske Røde Mors Rockorkester kan stå som eksempler på dette. I Norge var det også forventninger til en slik gruppe, og endelig i Vømmøl-året 1974 kom visegruppa som innfridde alle forventningene. Vømmøl overgikk på mange måter det som tidligere hadde fått rotfeste i Sverige og Danmark, og scoret blink med deres noe avanserte venstrevri og fandenivoldske innstilling.

De to første Vømmølplatene ble en stor kommersiell suksess og solgte henholdsvis 50 og 60 000 eksemplarer, noe som var rekord den gangen.

Visetekstene skildret livet og ulike problemer folk i utkant-Norge må stri med. Folket flytter fra Vømmøldalen og ned til nabokommunen i sør: Porselen (utpekt som vekstsenter med Europavei og industri), og kommersielle krefter truer stadig med å utrydde vømmølkulturen. Dette er glimrende satt på formel med følgende Inger Hagerup/Austvågøy-allusjon: De sanerte sine gårder, de dro bort fra sine hjem. Krisetilstanden hadde vart i nesten en mannsalder da vømlingene mente det var på tide å protestere. Vømmølplatene kan ses på som et tegn på den hektiske politiske bevisstgjøringa som fant sted i Norge fra slutten av 60-åra og utover det tidlige 70-tallet. En i marxistisk betydning klassebevisst holdning kommer til uttrykk. Vesentlig for vømmøl og deres brudd med kjendiseriet er det at de har holdt sine personer, sine navn og karrierer utenfor spillet. I tillegg illustreres deres antikapitalistiske innstilling ved at de ga ut platene på plateselskapet MAI, der overskuddet gikk til finansiering av andres plateutgivelser som ikke solgte så godt.

Påvirkning fra AKP(m-l)[rediger | rediger kilde]

Spellemannslagets tekster har et stort spenn. Humoren er ofte til stede og det mangler ikke absurde beskrivelser av bygdelivet. På den annen side er mange andre tekster preget av et dypt alvor; de beskriver fascisme, fattigdom og urettferdighet. Det politiske er ofte med.

Vømmøl Spellemannslag hadde tilknytning til AKP(m-l), og dette skinner gjennom i noen av deres mest kjente sanger. I «Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl» fra platen Vømlingen (1975) går teksten: "da e det opp te dæ og mæ, ka lei allting ska ta og hus på det som Lenin og Marx og Mao sa: De e itnjå som kjem tå sæ sjøl".

Et annet eksempel på hvor influert Vømmøl Spellemannslag var av AKP(m-l)s syn på historie og politikk er den stevlignende sangen "Tyskern" fra platen Vømmølåret (1984) der det stalinistiske Sovjet fremstilles som den eneste makten som faktisk sloss mot det nazistiske Tyskland. "Og storkapitalen var så sjalu på russern og ville tukte han, de planla en krig i niogtju men så kom krisa og slukten.... Men han Hitler han starta på ega hand og ført den germanske eliten men for så støgt ått engelskmann at han trakk sæ i siste liten". Her fremstilles England og det nazistiske Tyskland nærmest som allierte, mens Sovjet under Stalin, som faktisk en stund hadde en pakt (Molotov–Ribbentrop-pakten) med Nazi-Tyskland, sees på som en folkestyrt stat som stod i mot undertrykkelsen.

Vømmøl Spellemannslag var på linje med AKP(m-l) når det gjaldt synet på Sovjetunionen. Det gamle Stalin-styrte Sovjet holdes frem som noe positivt mens det post-stalinistiske Sovjet kritiseres. Dette gjelder både Vømmøl Spellemannslag og Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken. Dette ser vi blant annet i sangen "Velge du en klasse å kjemp for" (gitt ut av Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken på platen "Grovarbeid" (1976) der det synges: "Og pampan i Kreml og Pentagon dæm krige førr profitt..." Her fremstilles det post-stalinistiske Sovjetunionen som en imperialistisk supermakt, helt i tråd med AKP(m-l)s syn.

Tiden etter Vømmøl[rediger | rediger kilde]

Hans Rotmos ønske om et nytt vømmølår i 1994 ble det ikke noe av, men samme året sto gruppa Vømlingan og EU-avstemningen for døra. Den gruppen bestod av fire personer, og ble dannet i miljøet rundt Ole Vig videregående i Stjørdal. De bygget videre på de gamle vømmøltradisjonene og hadde spilt på fester rundt i Stjørdalsdistriktet i noen år da de kom ut med en singel i 1994. Singelen, som ble en inspirasjonskilde for mange og flittig brukt i EU-kampen, ble godt mottatt, Vømlingan hadde fått med seg Rotmo selv som låtskriver. Singelen inneholdt tre sanger, og ble etter noen år oppfulgt av en CD med egenprodusert materiale. CD-en slo imidlertid ikke like godt an hos folk, og en av grunnene til dette kan være at ideologien ikke var like tilstedeværende her som hos Vømmøl Spellmannslag. Hans Rotmo har også stått på andre steder enn som låtskriver hos Vømlingan. I 1994 var det premiere på stykket "Gammelpotetas Venner" et stykke som er spesialskrevet for 4H-klubber. 4H-klubben i Elvran sto for urpremieren på stykket, som for øvrig fikk gode kritikker.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Singler:

Album:

Samlealbum:

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Relaterte artiker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]