USAs annullering av atomavtalen med Iran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

USA trakk seg fra atomavtalen med Iran i 2018 og gjeninnførte sanksjoner mot landet. Handlingen annullerte en avtale Iran inngikk i 2015 med de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og USA samt Tyskland og EU.

Atomavtalen ble inngått da den demokratiske Obama-administrasjonen satt med regjeringsmakten. USA valgte å trekke seg fra atomavtalen i 2018 da den republikanske Trump-administrasjonen hadde fått regjeringsmakt. USAs annullering av atomavtalen med Iran skyldtes endring i amerikansk politikk og en rekke punkter Trump-administrasjonen mislikte ved den.

Trump-administrasjonen mente avtalen var for dårlig fordi den tillot Iran å fortsette å anrike uran og nå terskelen for å konstruere atomvåpen. Atomavtalen omfattet heller ikke Irans missilprogram, som flere[hvem?] mente var et regionalt sikkerhetsproblem. Avtalen påvirket ikke Irans rolle i konflikter i regionen, som i Syria og Jemen. Regjeringen mente også at atomavtalen ikke beskyttet USAs allierte i Midtøsten. Israel og Saudi-Arabia befinner seg fremdeles innen rekkevidde av Irans ballistiske langdistanseraketter. Dermed støttet Israel og Saudi-Arabia USAs opphevelse av atomavtalen med Iran.

Trump-administrasjonen kan ha svekket Irans økonomi ved å gjeninnføre sanksjoner mot landet. Det iranske regimet kalte USAs opphevelse av atomavtalen for «økonomisk krigføring».

Eksterne kilder[rediger | rediger kilde]