Kobbermåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Triphosa dubitata»)
Kobbermåler
Nomenklatur
Triphosa dubitata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
kobbermåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektTriphosa
Økologi
Habitat: skog og hager
Utbredelse: den palearktiske sone

Kobbermåler (Triphosa dubitata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge er den funnet fra den sørligste delen av Østlandet og fra Rogaland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså stor (vingespenn 35 – 48 mm), slank, brunlig måler. Oversiden er noe blank og har oftest en litt bronseaktig glans. Begge vingepar, særlig bakvingene, har bølgete ytterkanter. Forvingen er brunlig med et bronseaktig, purpur eller grønnlig skjær. Den er litt mørkere ved roten og i et bredt tverrbånd midt på vingen. Langs ytterkanten går det en smal, svart, bølget tverrstripe. Bakvingen er ensfarget grå eller brunlig, bortsett fra at den også har en svart stripe langs ytterkanten. Larven er ganske kraftig, naken bortsett fra noen korte børster, lysgrønn med hvite lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes både i skog, på heier og mellom krattvegetasjon. Larvene lever først og fremst på trollhegg (Frangula alnus) og geitved (Rhamnus catharticus), men kan også finnes på hegg og ask. De voksne sommerfuglene flyr i august – september, overvintrer så som voksne i huler, kjellere eller lignende, og flyr igjen i april – mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa og Nord-Asia. I Norge er den bare funnet rundt Oslofjorden og i Rogaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]