Touraine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Touraines flagg
Grønne daler er et hovedtrekk i Touraine.

Touraine var en tidligere provins i Frankrike. Dens hovedstad var Tours. I løpet av den politiske reorganiseringen av franske områder i 1790 ble Touraine delt mellom departementene Indre-et-Loire, Loir-et-Cher og Indre. Touraine, som også kalles for «Frankrikes hage», ble et sted hvor de franske kongene på slutten av middelalderen og under renessansen trakk seg tilbake for å hvile ut.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Delt av elven Loire og dens bielver Cher, Indre og Vienne, utgjør Touraine en del av sedimentasjonsbassenget Paris. Området er velkjent for sin vindyrking. TGV, Train à Grande Vitesse (fransk for «Tog i høy fart») som knytter Tours med Paris på mindre enn en time har gjort Touraine til et feriested for de som arbeider i hovedstaden, men som i fritiden søker ut.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den dag i dag er vindyrking er viktig næringsveg.

Touraine har sitt navn fra den galliske stammene turonere, som også har gitt navn til byen Tours, for mer enn 2000 år siden. I 1044 ble kontrollen over Touraine gitt til angevinene som ble konger i England i 1154. Festningen Chinon var deres sterkeste befestningsbase i regionen. I 1205 erobret Filip II August av Frankrike Touraine, og det ble gjort til et kongelig hertugdømme.

I 1429 hadde Jeanne d'Arc et historisk møte med den framtidige kong Karl VII av Frankrike i Château de Chinon. Chinon er for øvrig fødeby til forfatteren François Rabelais (14931553).

Gjennom slutten av 1400-tallet og 1500-tallet var Touraine et yndet feriested for de franske kongene. De mørke og dystre festningene ble omgjort til vakre renessanseslott, châteaux. Disse er populære turistattraksjoner i dag. Det kongelige hertugdømmet ble senere en provins i 1584 og ble delt inn i departementer i 1790

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Touraine er feiret for sitt antall châteaux, eksempelvis Amboise, Azay-le-Rideau, Chaumont, Chenonceaux, Chinon, Langeais, Loches, Villandry og Blois. Deres kongelige glans og prakt står ut ytterligere i kontrast til de grønne dalene og bondegårdene.

Kjente beboere[rediger | rediger kilde]

I tillegg er det en del kjente utenlandske navn som har tilknytning til området:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Touraine – bilder, video eller lyd