Slaget ved Teutoburgerskogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Slaget ved Teutoburgerskogen
Konflikt: Romersk-germanske kriger
Slaget ved Teutoburgerskogen
Dato September, år 9
Sted Osnabrück, Niedersachsen
Resultat
Germansk seier
Parter
Germanske stammer Romerriket
Kommandanter
Arminius Publius Quinctilius Varus
Styrker
Ukjent 3 romerske legioner
og 6 hjelpekohorter
trolig 20 000 - 25 000 totalt
Tap
Ukjent, men langt mindre enn romerne 15 000 - 20 000

Slaget ved Teutoburgerskogen fant sted i år 9 da en allianse av germanske stammer, ledet av Arminius, i et bakholdsangrep i nærheten av Teutoburgerskogen ødela tre romerske legioner, nemlig legio XVII, XVIII og XIX, under kommando av Publius Quinctilius Varus. Disse legionene ble aldri igjen opprettet.

Krigen var casus belli for en syvårig krig, som til slutt førte til at Rhinen ble grensen for det romerske riket i de neste fire hundre årene. Romerne klarte aldri å erobre Germania, og ingen erobringsforsøk ble gjort etter dette.

Slagmarkens lokalisering[rediger | rediger kilde]

Slaget har foregått en plass i det østlige Westfalen eller i tilgrensende områder. Den eksakte lokaliseringen har imidlertid vært omstridt i flere hundre år. Funn etter 1987 ved Kalkriese, nær Osnabrück, i tillegg til kartleggingen av en gammel germansk forsvarsvoll og veier har gjort dette til en av de mest sannsynlige plasseringene. Man har i dag et museum i Karlkriese som heter Museum Varusschlacht.[1]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Slaget er forholdsvis godt dokumentert av samtidige historieskrivere som Ovid og Seneca; noe senere i antikken særlig av Tacitus og Cassius Dio.

Senest siden 1600-tallet har det foregått en omfattende opparbeidelse av det forholdsvis rike antikke kildematerialet både av historikere og kunstnere (for eksempel i Heinrich von Kleists teaterstykke Die Hermannsschlacht (1808) i nasjonalromantisk ånd). Slaget, som er kalt «Schlacht im Teutoburger Wald», «Varusschlacht» eller «Hermannsschlacht» på tysk, ble også omfavnet av en voksende tysk nasjonalisme på 1800-tallet og misbrukt av nasjonalsosialistene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.kalkriese-varusschlacht.de/