Serge Gainsbourg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Serge Gainsbourg

Serge Gainsbourg [sɛʀʒ gɛ̃'zbuʀ] (født 2. april 1928, død 2. mars 1991)[1] (eg. Lucien Ginzburg) var en fransk chansonnier, det vil si sanger og visedikter. Han var sønn av et jødisk par som emigrerte fra Russland til Frankrike etter den russiske revolusjon.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Gainsbourg forsøkte seg først som billedkunstner og jazzpianist, men hadde ingen videre suksess. Det var først da han begynte å skrive og framføre pop-musikk at han ble et navn i Frankrike. På dette tidspunktet var han godt over 30 år.

Gainsbourg levde et turbulent liv, med stadige nye kjærlighetsforhold og etterhvert sterkt framskreden alkoholisme. Han fikk to barn: Datteren Charlotte fikk han med den britiske sangerinnen og skuespilleren Jane Birkin. Sønnen Lulu fikk han med sin siste partner Bambou (Caroline Von Paulus).

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Gainsbourgs første innspillinger var preget av Boris Vian. Innspillingene uttrykte et ønske om å modernisere den franske chanson-tradisjonen, som hadde vært preget av størrelser som Edith Piaf, Jacques Brel og Georges Brassens. Serge Gainsbourgs musikk ble etter hvert sterkt preget av britisk og amerikansk sekstitallsrock. Senere i karrièren eksperimenterte Gainsbourg med reggae, særlig kjent er sangen Aux armes et cétera, der han kler teksten til Marseillaisen i reggae-drakt.

Serge Gainsbourg gjorde seg også bemerket som låtskriver, og han har levert sanger til artister som Francoise Hardy, France Gall, Anna Karina, Brigitte Bardot og Jane Birkin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Serge Gainsbourg – bilder, video eller lyd