Sankt Valborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fane i den katolske kirken St. Walburga i Gelsdorf i Grafschaft i Tyskland med bilde av helgenskikkelsen Valborg og teksten Hl. Walburga, bitte für uns («Hellige Valborg, be for oss»)

Sankt Valborg, den hellige Valborg eller bare Valborg (opprinnelig kalt Walpurgis og Walpurga eller Walburgatysk og engelsk, født omkring 710, trolig død 25. februar 779) er en katolsk helgen.

Ifølge legendene var Valborg opprinnelig en angelsaksisk prinsesse fra Devon som ble kalt til misjonærtjeneste i Tyskland av Bonifatius, erkebiskopen av Mainz og Tysklands nasjonalhelgen, for å hjelpe til med å kristne tyskerne. Som nonne ble hun i 761 abbedisse i nonneklosteret i Heidenheim i Schwaben der hun døde 779. Dødsdagen 25. februar er hennes festdag.[1] Noen år etter hennes død ble levningene av Valborg ført til Eichstätt for å bli gravlagt der 1. mai. Hun ble kanonisert i 870.

I middelalderen utviklet det seg en kult knyttet til Valborgs navn der troen på hekser hadde stor betydning, men som også anså Valborg som fremmer av markens grøde.[1] Overføringen av levningene ble markert med en årlig fest 1. mai (valborgsdagen eller gauksmesse) og den foregående natta (Walpurgisnacht eller valborgsnatta). For å beskytte seg mot onde makter begynte en i Tyskland å tenne bålvalborgmesseaftenen og å pynte husa med nyutsprunget løv, hedenske skikker som trolig stammer fra en vår- og fruktbarhetsmarkering i keltisk religion.

Valborgsmesseaften feires fortsatt i Sverige, Finland, Estland, Latvia, Tsjekkia, Tyskland og enkelte andre områder.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Valborgsnatt (Walpurgisnacht), katolsk merkedag som feires til minne om sankt Valborg på kvelden 30. april (valborgsmesseaften) eller natt til 1. mai (valborgsdagen)

Referanser[rediger | rediger kilde]