Samtidshistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lasereksperimenter hos det amerikanske flyvåen.
Visualisering av de ulike ruter gjennom en del av Internett.
Demonstranter på et militært kjøretøy på Tahrir-plassen i Kairo, 29. januar 2011

Samtidshistorie er en betegnelse i dens bredeste sammenheng den delen av historien som fortsatt levende er folks minne. Basert på et menneskes livsløp vil samtidshistorie i tid strekke seg løselig over rundt 80 år. I et smalere mening kan samtidshistorie referere til den historie som de fleste fortsatt levende voksne fortsatt husker, således vil samtidshistorie omfatte perioden fra midten til slutten av 1900-tallet, inkludert etterkrigstiden, den kalde krigen, Vietnamkrigen og andre hendelser innenfor denne tidsrammen. Samtidshistorie som betegnelse har eksistert minst siden slutten av 1800-tallet. [1] Samtidshistorie stiller forskerne og historikerne overfor andre problemer enn eldre historie. Perspektivet er annerledes, og det er vanskeligere å skille det vesentlige fra det uvesentlige. Samtidig som kildematerialet er enormt og bortimot uoverkommelig, er det samtidig mange viktige kilder innenfor blant annet myndighetenes arkiver som er stengt eller hemmeliggjort. [2]

Begrepet «den nåværende tidsalder» utgjør en særskilt betydning i seg selv. [1][3] «Mer enn de fleste perioder av tilsvarende varighet, det [samtidshistorie] er den direkte fullendelse av årene som umiddelbart gikk forut. Det skiller seg fra dem slik innhøstingen skiller seg fra tiden med såkorn.» [1] Mens det har vært vitenskapelig prestasjoner og menneskelige prestasjoner i løpet av den nåværende tidsalder (det vil si, den moderne tidsalder) har den samtidige tidsalder sett vitenskapelige og politisk framgang, ikke så mye i hva som har blitt oppfunnet som i hva som har blitt utviklet som en del av den pågående progresjon. Kjente landevinninger har vært slikt som redefineringen av nasjonaliteter og nasjoner og den pågående teknologiske framgangen som har markert 1900-tallet.

Innenfor samtidig vitenskap og teknologi omfatter historien blant annet romfart, kjernekraft, laser- og halvlederteknologi og begynnelsen av informasjons- og kommunikasjonstidsalderen med blant annet Internett, og utviklingen av molekylærbiologi og gensløyd, og utviklingen av partikkelfysikk, og standardmodellen i partikkelfysikk og kvantefeltteori.

Innenfor samtidens afrikanske historie har det vært apartheid i Sør-Afrika og dens opphevelse, avkolonisering og et utall av kriger på kontinentet. I samtidens asiatiske historie har det vært folkerepublikken Kinas historie, Indias uavhengighet, den koreanske, vietnamesiske og den fortsatt pågående afghanske borgerkriger hvor USA har vært innblandet. I Midtøsten har den arabisk-israelske konflikt eksistert siden staten Israels opprettelse, konflikten mellom arabisk nasjonalisme og islamisme, og den (pågående) arabiske våren. Innenfor europeisk samtidshistorie er viktige begivenheter er Berlinmurens fall, oppløsningen av Sovjetunionen, og den pågående prosessen med europeisk samhold og integrering i form av den europeiske union. Terrorangrepene 11. september 2001 skjedde i USA, men har fått betydning for hele verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Grosvenor, Edwin A. (1899): Contemporary History of the World. New York and Boston: T.Y. Crowell & Co.
  2. ^ Holmboe, Haakon et al.: Vår kulturarv, bind V, Nåtidskulturen. Forlaget for faglitteratur. s. 9
  3. ^ Worldometers.info, Real Time Statistics Project.