Ramallah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ramallah
رام الله

Flagg

LandPalestinas flagg Palestina
RegionVestbredden
GuvernementRamallah og al-Bireh
StatusAdministrasjonsby for
Den palestinske selvstyremyndighetens flagg Den palestinske selvstyremyndigheten
Grunnlagt16. århundre (Julian)
Areal16,3 km²
Befolkning38 998[1] (2017)
Bef.tetthet2 392,52 innb./km²
Høyde o.h.900 meter
Nettsidewww.ramallah.ps/
Kart
Ramallah
31°53′49″N 35°12′06″Ø

Leilighetskompleks i Ramallah

Ramallah (arabisk: رام الله – Rām Allāh) er en palestinsk by på Vestbredden med ca. 33 000 innbyggere. Byen ligger ca. 10 kilometer nord for Jerusalem og er hovedkvarter for Den palestinske selvstyremyndigheten (PNA) på Vestbredden.

Historie[rediger | rediger kilde]

1100-tallet bygde franske korsfarere en borg på stedet. Borgen forfalt etter hvert, men deler av den er fremdeles synlig i Ramallahs gamleby.

Ramallah ble først skapt, kjøpt eller bosatt i 1550, av en mann ved navn Rashed Haddad og hans barn. Fra starten var Ramallah et landområde som ble kjøpt av byen Al-Bireh.

Ramallah ble etter hvert en jordbruksby med gresk-ortodoks tro, og stadig flere folk og familier flyttet til området rundt 1750.

Ramallah var under jordansk kontroll fra Den arabisk-israelske krigen i 1948 til Seksdagerskrigen i 1967. Etter Seksdagerskrigen ble byen okkupert av israelske tropper, som holdt byen besatt i 27 år. I 1994 ble byen overdratt til de palestinske selvstyremyndighetene i medhold av Osloavtalen. Den ble erklært som «Territorium A», hvilket vil si land under nesten full palestinsk kontroll. Byen ble midlertidig også stedet der Den palestinske selvstyremyndigheten (PNA) etablerte sitt hovedkvarter, ettersom Israel nektet PNA å opprette hovedkvarter i Øst-Jerusalem.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]