Nelson Mandela Bay Stadium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nelson Mandela Bay Stadium
Grunnlagt28. februar 2010
Oppkalt etterNelson Mandela Bay Metropolitan Municipality
AdressePort Elizabeth, Sør-Afrika[1]
LandSør-Afrika[2]
EierNelson Mandela Metropolitan Municipality
DriftAccess Facilities og Leisure Management (Pty) Limited
BrukereSouthern Kings (rubgy union)
Eastern Province Kings (rubgy union)
Chippa United (fotball)
UnderlagNaturgress
Banestørrelse105 m x 68 m (fotball)
100 m x 70 m (rugby)
Kapasitet48 459[1]
ArkitektArchitectural Design Associates (Pty) Ltd og Dominic Bonnesse Architects cc
Kostnad2,05 mrd. rand
(270 mill. USD)
(1,1 mrd. kroner)
Historiske data
Påbegynt2007
Åpnet2009 (første kamp)
2010 (offisiell åpning)
Kart
Nelson Mandela Bay Stadium
33°56′16″S 25°35′56″Ø

Nelson Mandela Bay Stadium er et idrettsstadion i den sørafrikanske byen Port Elizabeth. Stadionet har en kapasitet på 48 459 tilskuere. Det ble påbegynt i 2007, og stadionet skulle bli brukt i Confederations Cup 2009, men 8. juli 2008 ble det bestemt at det allikevel ikke skulle det på grunn av at man ikke trodde det ville bli ferdig i tide. Derfor var det overraskende at Nelson Mandela Bay Stadium var det første nybygde stadionet til fotball-VM 2010 som ble ferdigstilt. Det stod ferdig i 2009.

Stadionet ble bygget til en pris av 2,05 milliarder rand eller ca. 270 millioner USD. Det er god utsikt over North End Lake, i hjertet av byen. Nelson Mandela Bay Stadium utgjør en av tre kystnære stadioner som har blitt bygget i forbindelse med fotball-VM 2010. Det spilles regelmessig fotball- og rugbykamper på stadionet, men det har også blitt brukt som en konsertarena.

Nelson Mandela Bay Stadium ble brukt i fotball-VM 2010, med fem gruppespillkamper, en åttendedelsfinale, en kvartfinale og bronsefinale som ble spilt på dette stadionet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dette er første gang et fotballstadion i verdensklasse har blitt bygget i provinsen Eastern Cape. Byen hadde ikke noe stort fotballstadion før, siden apartheidregjeringen aldri satset mye på fotball. Fotballklubbene i byen måtte bruke mindre arenaer. Før dette stadionet ble bygget ble de fleste store fotballkampene spilt på EPRU Stadium, byens rugbybane. EPRU Stadium var ofte problematisk for fotball ettersom det vanligvis spilles rugbykamper der, og dermed var baneoverflaten heller ikke av beste standard. Da Port Elizabeth ble valgt som vertsby for VM i fotball 2010, gikk bystyret mot å oppgradere EPRU Stadium. Denne beslutningen ble tatt fordi det i så fall måtte bygges helt om igjen, etter FIFAs krav om VM-arenaer. Byen bestemte seg heller for å bygge et helt nytt flerbruksstadion i hjertet av byen.

Det kom mange uunngåelige spekulasjoner om utbyggingens forløp i oppkjøringen til fotball-VM 2010, blant annet krav om at alle VM-arenaer skulle stå ferdige innen januar 2010. Nelson Mandela Bay Stadium var det første av fem nye stadioner som ble påbegynt. De andre nye stadionene ligger i Cape Town, Durban, Polokwane og Nelspruit.

Utbygging[rediger | rediger kilde]

Utbyggingen av stadionet ble koordinert av et konsortium bestående av Grinaker-LTA, Interbeton og Ibhayi JV. Utbyggingen tok til i februar 2007 og ble fullført i 2009.

Takmaterialet som brukes på stadionet består av en kombinasjon av aluminiumkledning, kombinert med et membranmateriale kalt polytetrafluorethylene, som er en glassfiberstoff- og stålbelagt struktur. Den samlede lengden på de monterte pilarene er 21 000 m og materialet utgjør et volum på 138 000 m³.

Den lokale byggebransjen har tjent godt i forbindelse med byggingen av stadionet. Gjennomføringen av dette enorme og intensive prosjektet har banet veien for flere lokale aktører til en ny målestokk av utvikling som vil være gunstig for den lokale bygg- og anleggsbransjen nå og i fremtiden. Byggeprosessen har også omfattet utstrakt bruk av lokale leverandører og eksperter i samarbeid med internasjonale spesialister, for å sikre at overføring av tilstrekkelige ferdigheter finner sted.

Anslagsvis ble i alt 6 800 arbeidsplasser skapt gjennom hele prosessen, og utviklingen av stadionet vil resultere i at de omkringliggende boligområdene og kommersielle områdene i North End samt hovedveiene som fører til at stadionet får et løft og byen blir fornyet. Stadionet vil bringe store sosiale og økonomiske muligheter, både under og etter verdensmesterskapet.[3]

Design[rediger | rediger kilde]

Stadionet har et iøynefallende, unikt tak og en spektakulær utsikt over North End Lake. Taket består av en rekke hvite «kronblader» som gjør at det ligner på en blomst. Dette er bakgrunnen for dets kallenavn, som er «The Sunflower» (Solsikken). Det er ikke mange stadioner i verden som er designet og bygget med utsikt over en innsjø; dette i seg selv er et svært karakteristisk trekk ved Nelson Mandela Bay flerbruksstadion. Stadionbygget er ca. 40 m høyt og består av seks nivåer på vestsiden i tillegg til fem nivåer hver på de nordre, søndre og østre tribunene.[1] De viktigste elementene av bygget ble designet av Architectural Design Associates(Pty)Ltd og Dominic Bonnesse Architects cc. Stadionet har tre inngangsporter, en beliggende på nordsiden, en på sørsiden og en på østsiden. Vestsiden av stadionet fører til North End Lake. De tre inngangene er: inngangsport B-A i Milner Avenue, inngangsport B-C i Prince Alfred Road og inngangsport C-D i Fettes Road.[4]

Banen[rediger | rediger kilde]

Baneunderlaget er naturgress som ble dyrket i området St Albans. Områdene rundt banen er kunstgress.[1] Banen som opprinnelig ble lagt bestod av en blanding av gressortene Pennisetum clandestinum og raigras. For fotball-VM ble det imidlertid brukt et banedekke som i sin helhet bestod av raigras.

Banen ble laget for å kunne bli brukt i både fotball- og rugbykamper. Banen vedlikeholdes av en gruppe på 5 personer, som jobber dag og natt for å sikre kvaliteten på banedekket. Banen blir for tiden vannet kl. 02:00 på grunn av sterk tørke og hetebølge i området.[5] Når det spilles fotball på banen er banestørrelsen i samsvar med FIFAs krav, 105 meter x 68 meter. Når det er en arena for rugby er banen markert 100 meter x 70 meter, og da har det også 2,10 meter store «målområder» bak hvert sett av mål.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Stadionet har plass til 45 000 i tillegg til 4 000 ekstra sitteplasser, midlertidig montert for verdensmesterskapet. Setene er av ulike nyanser fra lys oransje til mørk rød. De er ordnet tilsynelatende tilfeldig, men dette ble gjort for at stadionet skal virke fullt til enhver tid. Det betyr også at skader som følge av sollys er et mindre problem og at erstattede seter ikke er like synlige. Det finnes 23 private bokser i tillegg til 22 planlagte private bokser, inkludert to barer. Stadioner har også 150 VIP-suiter, 60 business-suiter, en butikk med sportsklær, en gymnastikksal, samt forelesnings- og selskapslokaler. Det finnes også to konferanserom på femte nivå, som ser i stand til å huse 200 personer.

Det er fire ramper for enkel adkomst med rullestol, tre VIP/VVIP-heiser – to i den vestre tribunen og en i den østre tribunen. I tillegg er det seks heiser rundt om på stadionet for tilskuere. Ytterligere to heiser vil bli montert for senere bruk. Stadionet vil i alt ha elleve heiser. Ingen rulletrapper vil bli installert. Det finnes 32 rotasjonsporter og fargekodede porter på nivå 2 for tilskuere som tilskuernes inngang til sine sitteplasser og fire ramper som fører opp fra nivå 2 til nivå 5.

To store videoskjermer (12,7 meter x 7,2 meter) er hengt opp for direktesending av kampene på banen. Det er i alt 74 toalettblokker (mann og kvinne) – 36 blokker på nivå 2, fire blokker på nivå 3, 14 blokker på nivå 4 og 20 blokker på nivå 5.

Parkering innenfor stadionets områder finnes kun på nivå 1 og består av mediaparkering - 160 plasser, kringkasting - 80 plasser, VVIP-parkering - 70 plasser, Spesiell VVIP-parkering - 12 plasser, VIP-parkering - 32 plasser, parkering for funksjonshemmede - 4 plasser, vanlig parkering - 1 280 plasser.[1]

Transport[rediger | rediger kilde]

Stadionet ligger langs byens nye BRT-nettverk (Bus Rapid Transit). I dag blir de dedikerte kjørefeltene for busser bygget. Når prosjektet er fullført vil BRT-bussene frakte mennesker til og fra stadionet på spilledager. Den viktigste busstasjonen ved stadionet vil ligge Harrower Road. Det vil være avganger til stadionet fra flyplassen, fansklubbenes tilholdssteder og strandkanten. I tillegg til BRT-nettverket vil det også være en rekke «parker og kjør»-områder. Disse vil ligge ved King's Beach, St George's Park, Andrew Rabie High School og Greenacres Shopping Centre. Det vil også være en «park og gå»-plass ved Cilliè High School. North End togstasjon ligger ca. 1,3 km fra stadionet.[6]

Mens nettverket fortsatt er under utbygging, har Algoa Bus Company satt opp midlertidige bussholdeplasser i de omkringliggende gatene. Disse blir brukt på spilledager for å tilby offentlig transport inntil BRT-nettverket blir ferdig.

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Confederations Cup 2009[rediger | rediger kilde]

Stadionet var opprinnelig tiltenkt å være det eneste nye stadionet av i alt fem stadioner som skulle brukes under Confederations Cup 2009. De fire andre stadionene som skulle brukes var Ellis Park Stadium, Loftus Versfeld Stadium, Royal Bafokeng Stadium og Free State Stadium. Disse var allerede bygd og gjennomgikk kun enkelte oppgraderinger i forbindelse med turneringen.

Den 8. juli 2008 ble det kunngjort at Nelson Mandela Bay Stadium hadde blitt fjernet fra listen over stadioner som skulle brukes under Confederations Cup 2009, ettersom man trodde at det ville ikke stå klart i tide.[7] Men det ble overraskende det første nybygde stadionet som stod ferdigstilt i 2010.[8]

Andre fotballkamper[rediger | rediger kilde]

Den 4. juli 2009 var stadionet stedet for Premier's Cup 2009. Lagene som deltok var Supersport United, Kaizer Chiefs, Bloemfontein Celtic og Bay United. 20 000 mennesker kom for å se på denne turneringen.[9]

Den 23. juli 2009 ble en kamp i Vodacom Challenge 2009 spilt på stadionet. Kampen var mellom Orlando Pirates og Kaizer Chiefs. De 30 000 tilskuerne var vitne til Kaizer Chiefs' 4-3 seier etter straffesparkkonkurranse, etter at kampen hadde endt 1-1 ved full tid. Kaizer Chiefs gikk videre til turneringens finale hvor de skulle møte Manchester City.[10]

Den 9. august 2009 (Kvinnedagen i Sør-Afrika) ble det spilt en spesiell fotballkamp på stadionet. Dette fant sted samtidig med at kvinnelige artister fremførte musikalske stykker for å feire kvinnedagen. Den første kampen var mellom to kvinnelag, Nelson Mandela Bay XI og Amatole Invitational XI, den andre var mellom et brasiliansk legendelag og et sørafrikansk legendelag. Det brasilianske legendelaget ble tatt ut fra troppen som hadde vunnet fotball-VM 1994. Det sørafrikanske laget ble tatt ut fra troppen som hadde vunnet Afrikamesterskapet 1996.[11]

Den 14. november 2009 ble den første internasjonale fotballkampen spilt på stadionet. Det var en vennskapskamp mellom Sør-Afrika og Japan. Oppgjøret ble sett av 44 000 tilskuere og endte uavgjort 0-0.[12]

Den 20. november 2009 ble en Premier Soccer League-kamp spilt for første gang på stadionet. Santos møtte Kaizer Chiefs «hjemme» på stadionet, ettersom ingen andre arenaer var tilgjengelig i Western Cape på grunn av pågående arbeid i forbindelse med fotball-VM 2010. 20 000 høylytte tilskuere var til stede da Kaizer Chiefs vant 1-0 på kontroversielt vis.[13]

Den 14. januar 2010 ble det spilt en vennskapskamp på Nelson Mandela Bay Stadium. Kampen var mellom den lokale National First Division-klubben Bay United og Sør-Korea, og Sør-Korea vant til slutt 3-1.[14]

Den 28. februar 2010 møtte Orlando Pirates Gaborone United «hjemme» i det andre oppgjøret i den innledende runden av CAF Champions League 2010. Kampen endte 2-2, men Gaborone United gikk videre etter bortemålsregelen.[15] Kampen utgjorde også en del av den offisielle åpningen av stadionet. Dette inkluderte lokale musikkanslag, en junior fotballkamp og offentliggjøringen av stadionets offisielle plakett.[16]

Rugbykamper[rediger | rediger kilde]

Den 16. juni 2009 (Youth Day i Sør-Afrika) var stadionet arena for en British and Irish Lions tour-kamp. Kampen ble spilt mellom Lions og den nyopprettede Southern Kings. Kampen ble sett av over 35 000 tilskuere.[17]

Den 19. september 2009 spilte Mighty Elephants fra Eastern Cape sin aller første kamp i Currie Cup noensinne på Nelson Mandela Bay Stadium. De slo Falcons 44-8. I tillegg spilte provinsens U19 og U21-lag mot hverandre som oppkjøring til den viktigste kampen.

Den 23. februar 2009 ble det spilt en oppvarmingskamp til Super 14 mellom Cheetahs og Mighty Elephants. Foran 15 000 tilskuere spilte EP en god kamp, men tapte til slutt 13-9.[18] En avgjørende kamp ble spilt mellom to rugbyklubber fra Port Elizabeth, Police og Progress.

Den 26. februar 2010 møtte Migthy Elephants Pampas XV (et argentinsk lag) i første runde av Vodacom Cup 2010. Oppgjøret endte uavgjort 27-27, foran et tilskuertall på ca. 8 700.[19]

Andre store begivenheter[rediger | rediger kilde]

Den 6. juni 2009 ble det arrangert en åpen dag på stadionet for innbyggerne i byen, slik at de kunne se det nye anlegget samt teste det ut akkurat slik det ville være under en kamp. Begivenheten ble fulgt av offentlige tjenestemenn samt 17 000 innbyggere.[20]

Den 18. november 2009 var arenaen sted for Miss World Sports-arrangement, en del av skjønnhetskonkurransen Miss World.[21]

Stadionet var sted for sin første konsert 29. november 2009. Det tolv timer lange arrangementet ble kalt Bay Summer Concert, og Busta Rhymes samt andre kjente musikkband skulle være blant underholderne. Til tross for at alle de nødvendige avtalene ble inngått, valgte Busta Rhymes ikke å ære arrangementet. I stedet valgte han å holde konsert på en lokal klubb. Han ankom stadionet flere timer forsinket og fortalte de som hadde blitt værende på stadionet om å dra til klubben som han skulle opptre i.[22]

En annen konsert skulle etter planen holdes mellom 18. og 20. desember 2009. Den ble omtalt som «Nelson Mandela Bay International Music Festival» og skulle ha besøk av artister som Keri Hilson.[23] Dessverre måtte også denne konserten avlyses på grunn av ressursmangel.[24]

En gruppe av sørafrikanske kirker holdt en messebønn rundt stadionet den 22. mars 2010 (en offentlig fridag på grunn av at menneskerettighetsdagen faller på en søndag i 2010). De hadde til hensikt å skape en kjede av mennesker, 1 000 meter lang, rundt stadionet og holde en 15 minutters bønn kl. 16:00. De ba også for en velsignelse av både stadionet og verdensmesterskapet.[25]

VM i fotball 2010[rediger | rediger kilde]

Det ble spilt åtte kamper på Nelson Mandela Bay Stadium under fotball-VM 2010. Disse kampene inkluderte fem gruppespillkamper, en åttendedelsfinale, en kvartfinale og bronsefinalen.[26]

Kampoppsett[27]:

Dato Tid (UTC+2) Lag 1 Res. Lag 2 Runde Tilskuere
12. juni 2010 13:30 Sør-Koreas flagg Sør-Korea 2–0 Hellas’ flagg Hellas Gruppe B 31 513
15. juni 2010 16:00 Elfenbenskystens flagg Elfenbenskysten 0–0 Portugals flagg Portugal Gruppe G 37 034
18. juni 2010 13:30 Tysklands flagg Tyskland 0–1 Serbias flagg Serbia Gruppe D 38 294
21. juni 2010 16:00 Chiles flagg Chile 1–0 Sveits’ flagg Sveits Gruppe H 34 872
23. juni 2010 16:00 Slovenias flagg Slovenia 0–1 Englands flagg England Gruppe C 36 893
26. juni 2010 16:00  Uruguay 2–1  Sør-Korea Åttendedelsfinale 30 597
2. juli 2010 16:00  Nederland 2–1  Brasil Kvartfinale 40 186
10. juli 2010 20:30  Uruguay 2–3  Tyskland|Bronsefinale 36 254

Bruk etter fotball-VM[rediger | rediger kilde]

Etter VM vil stadionet brukes som hjemmebanen til Southern Kings (rubgy union) som fra 2017-18 sesongen spiller i serien Pro14, regionslaget Eastern Province Kings (rubgy union) som spiller i turneringen Currie Cup og fotballaget Chippa United.

Stadionet vil også trolig bli brukt til Springboks' testkamper og Bafana Bafana-kamper.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «NMB Stadium». Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality. Arkivert fra originalen 13. august 2010. Besøkt 7. november 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. august 2010. Besøkt 8. april 2010. 
  2. ^ archINFORM, archINFORM project ID 24790, besøkt 30. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Stadium Info». Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality. Arkivert fra originalen 17. november 2015. Besøkt 19. mars 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. november 2015. Besøkt 8. april 2010. 
  4. ^ «Stadium Gates». Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality. Arkivert fra originalen 13. april 2010. Besøkt 13. april 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. april 2010. Besøkt 24. april 2010. 
  5. ^ «Drought scorches 2010 pitch». News24. 9. mars 2010. Besøkt 9. mars 2010. [død lenke]
  6. ^ «Transportation». Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality. Arkivert fra originalen 29. april 2010. Besøkt 3. januar 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. april 2010. Besøkt 8. april 2010. 
  7. ^ «Port Elizabeth stadium dropped». BBC. 8. juli 2008. 
  8. ^ «SA’s first newly-built 2010 stadium complete». South Africa - the Good News. 8. juni 2009. Arkivert fra originalen 12. juni 2009. 
  9. ^ «Eastern Cape Premiers Cup :Bringing brilliant soccer to the city». Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality. 30. juni 2009. Arkivert fra originalen 16. juli 2011. Besøkt 3. desember 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. juli 2011. Besøkt 8. april 2010. 
  10. ^ «Chiefs meet Man City in final». News24. 23. juli 2009. Arkivert fra originalen 27. mai 2012. Besøkt 7. november 2009. 
  11. ^ «Women’s Day Football Festival tickets on sale now!». Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality. 6. august 2009. Arkivert fra originalen 16. juli 2011. Besøkt 3. desember 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. juli 2011. Besøkt 8. april 2010. 
  12. ^ «Bafana, Japan in stalemate». News24. 14. november 2009. Arkivert fra originalen 27. mai 2012. Besøkt 16. november 2009. 
  13. ^ «Controversial win for Chiefs». News24. 21. november 2009. Arkivert fra originalen 27. mai 2012. Besøkt 1. desember 2009. 
  14. ^ «Korean soccer team happy with PE visit». The Herald. 15. januar 2010. Arkivert fra originalen 17. januar 2010. Besøkt 15. januar 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. januar 2010. Besøkt 8. april 2010. 
  15. ^ «United held to a draw, but advance to next round». The Herald. 1. mars 2010. Besøkt 2. mars 2010. [død lenke]
  16. ^ «Feast of fun at new stadium». The Herald. 20. februar 2010. Arkivert fra originalen 25. februar 2010. Besøkt 20. februar 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. februar 2010. Besøkt 8. april 2010. 
  17. ^ «Lions subdue gutsy Kings». News24. 12. november 2009. Arkivert fra originalen 27. mai 2012. Besøkt 18. desember 2009. 
  18. ^ «EP give Cheetahs huge fright». News24. 23. januar 2010. Besøkt 24. januar 2010. [død lenke]
  19. ^ «Eastern Province, Pampas XV play to exciting draw». The Weekend Post. 27. februar 2010. Besøkt 2. mars 2010. [død lenke]
  20. ^ «Eastern Cape Sets Tone With Nelson Mandela Bay Stadium Open Day!». Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality. 9. juni 2009. Arkivert fra originalen 5. mars 2012. Besøkt 10. juli 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. mars 2012. Besøkt 8. april 2010. 
  21. ^ «Miss World Sportswoman 2009». Arkivert fra originalen 21. november 2009. Besøkt 1. desember 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. november 2009. Besøkt 8. april 2010. 
  22. ^ «Fury at Busta no-show». The Weekened Post. 30. november 2009. Besøkt 1. desember 2009. [død lenke]
  23. ^ «Music festival in balance as organisers chase funds». The Herald. 18. desember 2009. Besøkt 18. desember 2009. [død lenke]
  24. ^ «Music event cancelled». The Herald. 18. desember 2009. Besøkt 18. desember 2009. [død lenke]
  25. ^ «Churches to pray for blessing on event». The Herald. 8. mars 2010. Besøkt 8. mars 2010. [død lenke]
  26. ^ «Nelson Mandela Bay Stadium». FIFA.com. Arkivert fra originalen 27. mai 2010. Besøkt 8. november 2009. 
  27. ^ «THEY ARE COMING....». Nelson Mandela Bay Municipality. Arkivert fra originalen 15. desember 2009. Besøkt 18. desember 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. desember 2009. Besøkt 8. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]