Hopp til innhold

Mitsumasa Yonai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mitsumasa Yonai
Født2. mars 1880[1]Rediger på Wikidata
Morioka
Død20. apr. 1948[1]Rediger på Wikidata (68 år)
Morioka
Lungebetennelse
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Japans statsminister (1940–1940) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet keiserlige japanske marineakademiet
Den japanske marinehøgskolen
EktefelleKoma Yonai
Partipartiløs
NasjonalitetJapan
UtmerkelserStorbånd av Den oppadstigende sols orden
Den gylne glentes orden
VåpenartKeiserlige japanske marinen
Militær gradAdmiral
Deltok iDen russisk-japanske krig
Signatur
Mitsumasa Yonais signatur

Mitsumasa Yonai (18801948) var admiral i den keiserlige japanske marinen, politiker og Japans 37. statsminister fra 16. januar til 22. juli 1940.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Yonai ble uteksaminert fra Det keiserlige japanske marineakademiet i 1901,[2] der han ble rangert som den 68 beste av til sammen 115 kadetter. Etter hans utdannelse fra marineakademiet tjenestegjorde han på den japanske korvetten Kongo og senere på krysseren Tokuwa før han ble forfremmet til fenrik i januar 1903. Han tjenestegjorde i mange forskjellige administrative stillinger frem mot slutten av den russisk-japanske krigen i 1904–1905, da han dro til sjøs igjen om bord på jageren «Inazuma», og senere på krysseren «Iwate». Etter denne krigen tjenestegjorde han som offiser på krysseren «Niitaka», slagskipet «Shikishima», og skipet «Tone».

Etter Yonai ble forfremmet til løytnant i desember 1912, deretter tok han eksamen ved den japanske stabsskolen, og han ble tildelt oppgaven som militær attaché til Russland under høydepunktet av den første verdenskrig. Mens Yonai fremdeles var i utlandet, ble han forfremmet til kommandørkaptein. Etter sammenbruddet av det russiske imperiet, ble Yonai kalt tilbake til Japan, og han ble senere gjort til leder på slagskipet «Asahi». Han steg raskt i gradene frem til han ble forfremmet til kommandør i desember 1920. Yonai ble senere sendt som en militær attaché til Polen der han oppholdt seg frem til 1922.

Da Yonai returnerte til Japan, var han skipssjef på flere japanske krigsskip, blant disse var krysseren «Kasuga» (1922–1923) og «Iwate» (1923–1924), og på slagskipet «Fuso» (i 1924) og «Mutsu» (1924–1925). Yonai ble forfremmet til kontreadmiral, den 1. desember 1925. Han ble gjort til sjef for den keiserlige marinens generalstab i desember 1926. Yonai ble utnevnt til admiral i april 1937 og han ble utpekt til marineminister i regjeringen til statsminister Senjūrō ​​Hayashi i 1937. Han tjenestegjorde i den samme posisjonen under de påfølgende administrasjonene til statsministerne Fumimaro Konoe og Kiichiro Hiranuma.

Som marineminister, ble Yonai skremt av de økende spenningene mellom Japan og Storbritannia og USA, i en tid da det meste av den keiserlige japanske hær allerede var bundet opp i en tilsynelatende uendelig hengemyr i Kina. Hans innsats for å fremme fred med USA og Storbritannia gjorde ham ekstremt upopulær blant de ultranasjonalistiske ekstremistene i hans eget hjemland. I likhet med admiral Isoroku Yamamoto, ble han på denne tiden offer for flere attentat-forsøk. Yonai støttet byggingen av flere slagskip i Yamato-klassen, i et forsøk på å opprettholde en militær balanse med verdens to andre sjømilitære supermakter på denne tiden.

Kuniaki Koisos kabinett med Mitsumasa Yonai til venstre i første rad.

Yonai ble utnevnt til statsminister for Japan og påbegynte dette embetet den 6. januar 1940, hadde mye støtte fra keiser Hirohito.[3] Som statsminister, fortsatte han den sterke pro-britiske, pro-amerikanske holdningen som han allerede hadde som marineminister og han fortsatte med hans sterke motstand mot avtalen med det nasjonalsosialistiske Tyskland og det fascistiske Italia. Etter den tyske okkupasjonen av Benelux-landene og Frankrike i mai og juni 1940 begynte det japanske militæret å vise misnøye med den anti-tyske politikken som Yonay førte. Disse uenighetene kom spesielt til syne i begynnelsen av juli 1940, da krigsministeren Shunroku Hata begynte å kritisere statsministeren, ofte også i det offentlig rom.

Yonai ble tvunget til å gå av som statsminister den 21. juli 1940 hovedsakelig på grunn av det sterke presset fra den keiserlige japanske hæren som støttet tyskerne. Yonai var visestatsminister samtidig som han var marineminister under regjeringen til statsminister Kuniaki Koiso fra den 22. juli 1944. Yonai forble marineminister under administrasjon til statsminister Kantarō Suzuki. I de siste ukene før Japans kapitulasjon, tok han parti med statsminister Suzuki og utenriksminister Shigenori Togo og støttet Potsdam-erklæringen i opposisjon til krigsministeren Korechika Anami, stabssjef Soemu Toyoda og generalen Yoshijirō Umezu.

Yonai forble marineminister under kabinettet til statsminister og prins Naruhiko Higashikuni og senere under statsminister Kijūrō Shidehara fra august 1945, hvor han ledet den endelige oppløsningen av den keiserlige japanske marinen. Yonai led av et høyt blodtrykk mesteparten av livet, men han døde av lungebetennelse i 1948 i en alder av 68 år. Hans grav ligger i hjembyen Morioka. Hans æresbevisninger inkluderer Order of the Golden Kite av første klasse og utmerkelsen Den oppadstigende sols orden.

Referanser

[rediger | rediger kilde]