Misvær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Misvær
Misvær sett fra Rognlia.
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneBodø
Postnummer8100 Misvær
Areal0,48 km²
Høyde o.h.12 meter
Kart
Misvær
67°07′07″N 14°59′57″Ø

Nedre Misvær var en av tre opprinnelige gårdstun i Misvær.

Misvær (pitesamisk: Miedasvärrda [1]) er en bygd i Bodø kommune i Nordland, og ligger ved Misværfjorden i indre Salten. Fram til 2016 ble det regnet som et tettsted.[2]. Bygda er del av den tidligere Skjerstad kommune. Den er kjent for båtbyggeri, derav «Misvær-båt», en krumstavnet nordlandsbåt.

Bygda har også en del geitehold og ost, og er kjent for Misværosten, en brunost som ble laget ved Misvær Ysteri (19251975), siden videreført av TINE. Misvær ligger nå i Bodø kommune, men var fram til 1. januar 2005 kommunesenter i Skjerstad kommune. Her finner en også Misvær kirke omgitt av flere gravhauger. Stedet har også flere fredede tømmerbygninger fra 1700-tallet.

Plassen har en bensinstasjon, et bakeri og et Coop-marked. Bygda fikk nytt skolebygg for barne- og ungdomsskoleelever i 2006. Anlegget inneholder også bibliotek, gymsal og svømmebasseng. Nær Misvær finnes Vestvatn alpinanlegg.

Misvær har egen værstasjon som oppdateres hvert tiende minutt. Historiske værdata fra bygda er også tilgjengelig.

Eldste stabbur nord for Trondheim (1510)[rediger | rediger kilde]

Et stabbur i Misvær, bygd i 1510, er den eldste kjente trebygning nord for Trondheim.

Årringeanalyse (dendrokronologi), der årringenes vekst i bygningens tømmerstokker sammenlignes med vekstkurver fra skog, forteller når tømmeret er hogd. Flere stokker i stabburet ble hogd i 1496, men mesteparten er datert til 1510.

Laftemetoden (Misværlaft) er en nordlig og særegen variant av Raulandslaft, etter de eldste bevarte trebygninger i Norge. Stabburets svært tette laft (sammenføyninger), og andre spor i bygningen, tyder på at det opprinnelig var et bolighus eller eldhus.

Stabburet er ett av to trebygninger i Misvær som er eldre enn fra 1537.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BidumBágo.
  2. ^ Nye og utgåtte tettsteder. 1.januar 2016, Statistisk sentralbyrå