Liste over høyadelstitler i Irland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den britiske adelens inndelinger
 Flag of England.svg Englands høyadel
 Flag of Scotland.svg Skottlands høyadel
 Flag President of Ireland.svg Irlands høyadel
 Union flag 1606 (Kings Colors).svg Storbritannias høyadel
 Flag of the United Kingdom.svg Det forente kongerikes høyadel

Liste over høyadelstitler i Irland omfatter adelstitler som ble opprettet av den britiske monarken som Lord av Irland eller konge av Irland. Denne praksisen endte ved opprettelsen av Den irske fristat i 1922.

Før 1801 hadde irske høyadelige rett til å sitte i det irske House of Lords. Etter at Det forente kongeriket Storbritannia og Irland ble opprettet i 1801 sendte de i stedet 28 representanter som de valgte mellom seg til det britiske House of Lords. På grunn av denne ordningen ble irske adelstitler opprettet etter 1801 ofte opprettet der fremfor i Storbritannias høyadel, slik at det ikke automatisk ble en rett til å sitte i House of Lords i London. Unionstraktaten satte noen begrensninger på denne praksisen; tre titler måtte dø ut før en ny kunne opprettes, såfremt det var mer enn hundre aktive titler. Den siste som ble opprettet var for George Nathaniel Curzon, 1. marki Curzon av Kedleston i 1898.

Titlene i den irske høyadelen er hertug, marki, jarl, vicomte og baron.

I den følgende oversikten er titler av høyere eller tilsvarende rang i andre lands adel oppgitt. Lavere titler er også nevnt der denne gav rett til å sitte i det britiske House of Lords.

Hertuger[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler
Hertug av Leinster 1766 Vicomte Leinster i Storbritannias høyadel;

Baron Kildare

Hertug av Abercorn 1868 Jarl av Abercorn i Skottlands høyadel;

Marki av Abercorn i Storbritannias høyadel.

Markier[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler
Marki av Waterford 1789 Baron Tyrone i Storbritannias høyadel
Marki av Downshire 1789 Jarl av Hillsborough i Storbritannias høyadel
Marki av Donegall 1791 Baron Fisherwick i Storbritannias høyadel
Marki av Headfort 1800 Baron Kenlis i Det forente kongerikes høyadel
Marki av Sligo 1800 Baron Mont Eagle i Det forente kongerikes høyadel
Marki av Ely 1801 Baron Loftus i Det forente kongerikes høyadel
Marquess Conyngham 1816 Baron Minster i Det forente kongerikes høyadel
Marki av Londonderry 1816 Earl Vane i Det forente kongerikes høyadel

Jarler[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler; Notes
Jarl av Waterford 1446 Jarl av Shrewsbury i Englands høyadel;
Earl Talbot i Storbritannias høyadel
Jarl av Cork and Orrery 1620; 1660 Baron Boyle av Marston i Storbritannias høyadel
Jarl av Westmeath 1621  
Jarl av Desmond 1622 Jarl av Denbigh i Englands høyadel
Jarl av Meath 1627 Baron Chaworth i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Cavan 1647 Vicomte Kilcoursie i Irlands høyadel

Baron Lambart, Baron av Cavan

Jarl av Mountrath 1660  
Jarl av Drogheda 1661 Baron Moore av Cobham i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Granard 1684 Baron Granard i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Bellomont 1689  
Jarl av Milltown 1722 dormant 1891
Jarl av Kerry and Shelburne 1722; 1753 Marki av Lansdowne i Storbritannias høyadel
Jarl av Darnley 1725 Baron Clifton i Englands høyadel
Jarl av Egmont 1733 Baron Lovel and Holland i Storbritannias høyadel
Jarl av Bessborough 1739 Baron Ponsonby av Sysonby i Storbritannias høyadel
Jarl av Carrick 1748 Baron Butler i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Shannon 1756 Baron Carleton i Storbritannias høyadel
Jarl av Mornington 1760 Hertug av Wellington i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Arran 1762 Baron Sudley i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Courtown 1762 Baron Saltersford i Storbritannias høyadel
Jarl av Mexborough 1766  
Earl Winterton 1766  
Jarl av Kingston 1768  
Jarl av Roden 1771  
Jarl av Lisburne 1776  
Jarl av Clanwilliam 1776 Baron Clanwilliam i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Antrim 1785  
Jarl av Carhampton 1785
Jarl av Longford 1785 Baron Silchester i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Portarlington 1785  
Jarl av Mayo 1785  
Earl Annesley 1789  
Jarl av Enniskillen 1789 Baron Grinstead i Det forente kongerikes høyadel
Earl Erne 1789 Baron Fermanagh i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Lucan 1795 Baron Bingham i Det forente kongerikes høyadel
Earl Belmore 1797  
Earl Castle Stewart 1800  
Jarl av Donoughmore 1800 Vicomte Hutchinson i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Caledon 1800  
Jarl av Limerick 1803 Baron Foxford i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Clancarty 1803 Vicomte Clancarty i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Gosford 1806 Baron Worlingham i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Rosse 1806  
Jarl av Normanton 1806 Baron Mendip i Storbritannias høyadel
Jarl av Kilmorey 1822  
Jarl av Dunraven and Mount-Earl 1822  
Jarl av Listowel 1822 Baron Hare i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Norbury 1827  
Jarl av Ranfurly 1831 Baron Ranfurly i Det forente kongerikes høyadel

Vicomter[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler
Vicomte Gormanston 1478 Baron Gormanston i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Mountgarret 1550 Baron Mountgarret i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Wilmot 1621  
Vicomte Valentia 1622  
Vicomte Dillon 1622  
Vicomte Lumley 1628 Jarl av Scarbrough i Englands høyadel
Vicomte Massereene and Ferrard 1660; 1797 Baron Oriel i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Cholmondeley 1661 Marki av Cholmondeley i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Charlemont 1665  
Vicomte Downe 1681 Baron Dawnay i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Molesworth 1716  
Vicomte Chetwynd 1717  
Vicomte Midleton 1717 Baron Brodrick i Storbritannias høyadel
Vicomte Boyne 1717 Baron Brancepth i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Grimston 1719 Jarl av Verulam i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Gage 1720 Baron Gage av High Meadow i Storbritannias høyadel
Vicomte Barrington 1720  
Vicomte Palmerston 1723  
Vicomte Galway 1727  
Vicomte Powerscourt 1743 Baron Powerscourt i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Ashbrook 1751  
Vicomte Langford 1766  
Vicomte Southwell 1776  
Vicomte De Vesci 1776  
Vicomte Lifford 1781  
Vicomte Bangor 1781  
Vicomte Doneraile 1785  
Vicomte Harberton 1791  
Vicomte Hawarden 1793  
Vicomte Mountjoy 1796 Marki av Bute i Storbritannias høyadel
Vicomte Monck 1801 Baron Monck i Det forente kongerikes høyadel
Vicomte Gort 1816  

Baroner[rediger | rediger kilde]

Et irsk baroni var tradisjonelt en politisk underinndeling av et grevskap. Det er ingen forbindelse mellom et slik baroni og den adelige tittelen som omtales her.

Tittel Opprettet Andre titler
Baron Kingsale 1397  
Baron av Dunsany 1439  
Baron Trimlestown 1461  
Baron Dunboyne 1541  
Baron Louth 1541  
Baron Inchiquin 1543  
Baron Digby 1620 Baron Digby i Storbritannias høyadel
Baron Baltimore 1625  
Baron Conway and Killultagh 1712 Marki av Hertford i Storbritannias høyadel
Baron Carbery 1715  
Baron Aylmer 1718  
Baron Farnham 1756  
Baron Lisle 1758  
Baron Clive av Plassey 1762 Jarl av Powis i Det forente kongerikes høyadel
Baron Westcote av Balamere 1776 Vicomte Cobham i Storbritannias høyadel
Baron Macdonald av Slate 1776  
Baron Kensington 1776 Baron Kensington i Det forente kongerikes høyadel
Baron Newborough 1776  
Baron Massy 1776  
Baron Muskerry 1781  
Baron Hood av Catherington 1782 Vicomte Hood i Storbritannias høyadel
Baron Sheffield 1783 Baron Stanley av Alderley and Eddisbury i Det forente kongerikes høyadel
Baron Kilmaine 1789  
Baron Auckland 1789 Baron Auckland i Storbritannias høyadel
Baron Waterpark 1792  
Baron Bridport av Cricket St Thomas 1794 Vicomte Bridport i Det forente kongerikes høyadel
Baron Graves 1794  
Baron Huntingfield 1796  
Baron Carrington 1796 Baron Carrington i Storbritannias høyadel;
Baron Carington av Upton i Det forente kongerikes høyadel for livstid
Baron Rossmore 1796 Baron Rossmore i Det forente kongerikes høyadel
Baron Hotham 1797  
Baron Crofton 1797  
Baron ffrench 1798  
Baron Henley 1799 Baron Northington i Det forente kongerikes høyadel
Baron Langford 1800  
Baron Henniker 1800 Baron Hartismere i Det forente kongerikes høyadel
Baron Ventry 1800  
Baron Dunalley 1800  
Baron Clanmorris 1800  
Baron Ashtown 1800  
Baron Rendlesham 1806  
Baron Castlemaine 1812  
Baron Decies 1812  
Baron Garvagh 1818  
Baron Talbot av Malahide 1831  
Baron Carew 1834 Baron Carew i Det forente kongerikes høyadel
Baron Oranmore and Browne 1836 Baron Mereworth i Det forente kongerikes høyadel
Baron Bellew 1848  
Baron Rathdonnell 1868  

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]