Liste over høyadelstitler i England

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den britiske adelens inndelinger
 Flag of England.svg Englands høyadel
 Flag of Scotland.svg Skottlands høyadel
 Flag President of Ireland.svg Irlands høyadel
 Union flag 1606 (Kings Colors).svg Storbritannias høyadel
 Flag of the United Kingdom.svg Det forente kongerikes høyadel

Liste over høyadelstitler i England omfatter adelstitler i England opprettet før 1707 og som inngår i Peerage of England. Fra 1707, da England og Skottland ble forent, ble det ved nye adelsutnevnelser skapt en ny britisk høyadel.

Fram til 1999, da House of Lords Act 1999 ble vedtatt, kunne alle som hadde en tittel på denne listen sitte i Overhuset.

Titlene som finnes i Englands høyadel er hertug (duke), marki (marquess), jarl (earl), vicomte (viscount) og baron. De fleste av titlene kan kun arves i mannlig linje, men en del, spesielt de eldre baroniene, kan også arves av døtre. Dog er kvinner etter engelsk arvelov alltid medarvinger, slik at mange av titlene ikke er i bruk ettersom de strengt tatt er delt mellom flere arvinger.

Hertuger[rediger | rediger kilde]

For alle hertugtitlene som har eksistert og eksisterer på de britiske øyer se liste over høyadelstitler på de britiske øyer
Tittel Opprettet Andre titler
Hertug av Cornwall 1337 Hertug av Rothesay i Skottlands høyadel.
Hertug av Norfolk 1483  
Hertug av Somerset 1547  
Hertug av Richmond 1675 Hertug av Lennox i Skottlands høyadel;
Hertug av Gordon i Storbritannias høyadel
Hertug av Grafton 1675  
Hertug av Beaufort 1682  
Hertug av St. Albans 1684  
Hertug av Bedford 1694  
Hertug av Devonshire 1694  
Hertug av Marlborough 1702  
Hertug av Rutland 1703  

Markier[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler
Marki av Winchester 1551  

Jarler[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler
Jarl av Shrewsbury 1442 Jarl Talbot i Storbritannias høyadel;
Jarl av Waterford i Irlands høyadel
Jarl av Derby 1485  
Jarl av Huntingdon 1529  
Jarl av Pembroke og Montgomery 1551; 1605  
Jarl av Devon 1553  
Jarl av Lincoln 1572  
Jarl av Suffolk og Berkshire 1603; 1626  
Jarl av Exeter 1605 Marki av Exeter i Storbritannias høyadel
Jarl av Salisbury 1605 Marki av Salisbury i Storbritannias høyadel
Jarl av Northampton 1618 Marki av Northampton i Det forente kongerikes høyadel
Jarl av Denbigh 1622 Jarl av Desmond i Irlands høyadel
Jarl av Westmorland 1624  
Jarl av Manchester 1626 Hertug av Manchester i Storbritannias høyadel
Jarl av Lindsey og Abingdon 1626; 1682  
Jarl av Winchilsea og Nottingham 1628; 1681  
Jarl av Sandwich 1660  
Jarl av Essex 1661  
Jarl av Cardigan 1661 Marquess of Ailesbury in the Peerage of the U.K
Jarl av Carlisle 1661  
Jarl av Doncaster 1663 Hertug av Buccleuch og Queensberry i Skottlands høyadel
Jarl av Shaftesbury 1672  
Jarl av Portland 1689  
Jarl av Scarbrough 1690  
Jarl av Albemarle 1697  
Jarl av Coventry 1697  
Jarl av Jersey 1697  
Jarl av Cholmondeley 1706 Marki av Cholmondeley i Det forente kongerikes høyadel

Vicomter[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler
Vicomte Hereford 1550  
Vicomte Townshend 1682 Marquess Townshend i Storbritannias høyadel
Vicomte Weymouth 1682 Marquess of Bath i Storbritannias høyadel

Baroner og baronesser[rediger | rediger kilde]

Tittel Opprettet Andre titler
Baron de Ros 1264  
Baron le Despencer 1264 Vicomte Falmouth i Storbritannias høyadel
Baron Mowbray, Segrave og Stourton 1283; 1295; 1448  
Baron Hastings 1295  
Baron FitzWalter 1295  
Baron Clinton 1299  
Baron De La Warr 1299 Jarl De La Warr i Storbritannias høyadel
Baron de Clifford 1299  
Baron Strange, Hungerford og de Moleyns 1299; 1426; 1445 Vicomte St Davids i Det forente kongerikes høyadel
Baron Zouche 1308  
Baronesse Willoughby de Eresby 1313  
Baron Strabolgi 1318  
Baronesse Dacre 1321  
Baronesse Darcy de Knayth 1331  
Baron Cromwell 1375  
Baron Camoys 1383  
Baron Grey of Codnor 1397  
Baron Berkeley 1421 Baron Gueterbock life peer i Det forente kongerikes høyadel
Baron Latymer 1432  
Baron Dudley 1440  
Baron Saye og Sele 1447  
Baronesse Berners 1455  
Baron Herbert 1461  
Baron Willoughby de Broke 1491  
Baron Vaux of Harrowden 1523  
Baronesse Braye 1529  
Baron Windsor 1529 Earl of Plymouth i Det forente kongerikes høyadel
Baron Burgh 1529  
Baron Wharton 1544  
Baron Howard av Effingham 1554 Earl of Effingham i Det forente kongerikes høyadel
Baron St John of Bletso 1559  
Baronesse Howard de Walden 1597  
Baron Petre 1603  
Baron Clifton 1608 Jarl av Darnley i Irlands høyadel
Baron Dormer 1615  
Baron Teynham 1616  
Earl Brooke 1621 Jarl Brooke and av Warwick i Storbritannias høyadel
Baron Strange 1628  
Baron Stafford 1640  
Baron Byron 1643  
Baron Ward 1644 Jarl av Dudley i Det forente kongerikes høyadel
Baron Lucas av Crudwell 1663 Lord Dingwall i Skottlands høyadel
Baronesse Arlington 1665  
Baron Craven 1666 Jarl av Craven i Storbritannias høyadel
Baron Clifford of Chudleigh 1672  
Baron Guilford 1683 Jarl av Guilford i Storbritannias høyadel
Baron Waldegrave 1683 Jarl Waldegrave i Storbritannias høyadel
Baron Barnard 1698  
Baron Guernsey 1703 Jarl of Aylesford i Storbritannias høyadel
Baron Gower 1703 Hertug av Sutherland i Det forente kongerikes høyadel;
Marquess of Stafford i Storbritannias høyadel
Baron Conway 1703 Marki av Hertford i Storbritannias høyadel
Baron Hervey 1703 Marki av Bristol i Det forente kongerikes høyadel;
Earl of Bristol i Storbritannias høyadel

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]