Liste over Portugals presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En liste over Portugals presidenter siden Portugals første republikk 1910. Listen inneholder de facto statsoverhoder i tillegg til dem som ble formelt utnevnt.


Presidenter[rediger | rediger kilde]

██ Partiløs

██ Republikaner

██ Demokrat

██ Nationalrepublikaner/Sidonist

██ Liberalrepublikaner

██ Nasjonalunionen

██ Venstredemokrat

██ Sosialist

██ Sosialdemokrat

# Navn Innsatt Forlot stillingen Parti
Den provisoriske republikken (1910-1911)
- Teofilo Braga.jpg Teófilo Braga[1] 5. oktober 1910 24. august 1911 Republikaner
Den første portugisiske republikk (1911-1926)
1 Manuel Jose de Arriaga.jpg Manuel de Arriaga 24. august 1911 26. mai 1915 Republikaner
senere Demokrat
2 Teofilo Braga.jpg Teófilo Braga 29. mai 1915 5. august 1915 Demokrat
3 Bernardino Machado.jpg Bernardino Machado 6. august 1915 5. desember 1917 Demokrat
4 President Paes of Portugal.jpg Sidónio Pais[2] 28. april 1918 14. desember 1918 Nationalrepublikaner/Sidonist
5 Canto e Castro.jpg João do Canto e Castro[3] 14. desember, 1918 5. oktober 1919 Nationalrepublikaner/Sidonist
6 Antonio Jose de Almeida.jpg António José de Almeida 5. oktober 1919 5. oktober 1923 Liberalrepublikaner
7 Manuel Teixeira Gomes 6. oktober 1923 11. desember 1925 Demokrat
8 Bernardino Machado.jpg Bernardino Machado 11. desember 1925 31. mai 1926 Demokrat
Ditadura Nacional (Nasjonaldiktaturet) (1926-1932)
9 José Mendes Cabeçadas[4] 31. mai 1926 19. juni 1926 Offiser (partiløs)
10 Gomes da costa.jpg Gomes da Costa[4] 19. juni 1926 9. juli 1926 Offiser (partiløs)
Estado Novo (Ny stat) (1932-1974)
11 ÓscarCarmona(official).jpg Óscar Carmona[4][5] 9. juli 1926 18. april 1951 Offiser
fra 1932, since 1932, Nasjonalunionen
- António de Oliveira Salazar 18. april 1951 21. juli 1951 Nasjonalunionen
12 Francisco Craveiro Lopes 21. juli 1951 9. august 1958 Nasjonalunionen
13 Américo Tomás 9. august 1958 25. april 1974 Nasjonalunionen
Den tredje portugisiske republikken (1974- )
14 António de Spínola 25. april 1974 30. september 1974 Offiser
15 Francisco da Costa Gomes 30. september 1974 13. juli 1976 Offiser
16 António Ramalho Eanes.jpg António Ramalho Eanes 14. juli 1976 9. mars 1986 Offiser
senere Venstredemokrat
17 Mário Soares (2003) portrait.jpg Mário Soares 9. mars 1986 9. mars 1996 Sosialist
18 Jorge Sampaio 3.jpg Jorge Sampaio 9. mars 1996 9. mars 2006 Sosialist
19 Cavaco Silva 2007.jpg Aníbal Cavaco Silva 9. mars 2006 i dag Sosialdemokrat
  1. ^ Teófilo Braga var de facto president under den provisoriske regjeringen fra revolusjonen i 1910 til valget i 1911.
  2. ^ Etter et militærkupp ble Sidónio Pais leder av juntaen og senere statsminister (ministerpresident). Han avskaffet presidentembedet.
  3. ^ Canto e Castro var leder av ministerrådet som fungerte som provisorisk regjering etter attentatet mot Sidónio Pais i 1918 og frem til valget i 1919.
  4. ^ a b c Mendes Cabeçadas, Gomes da Costa og Óscar Carmona var ledere av juntaregjeringene i løpet av 1926. De hadde ikke tittelen president, men fungerte som de facto statsoverhoder.
  5. ^ Óscar Carmona var opprinnelig juntaleder etter motkuppet som avsatte Gomes da Costa. Han var de facto statsoverhode fra 9. juli til 16. november 1926 da han tok tittelen president. Seks år senere, i 1932 ble den nye staten (Estado Novo) proklamert og Nasjonalunionen, ledet av António de Oliveira Salazar ble det det eneste tilatte partiet. Carmona var partiets presidentkandidat i etpartivalgene frem til hans død i 1951.