Liste over byer i Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over byer i Portugal. I Portugal får et sted bystatus når det oppfyller visse krav, som et visst innbyggertall, god infrastruktur (skoler, legehjelp, kultur og idrett) eller er et historisk viktig sted. Per 2009 har 156 steder i Portugal bystatus.

I Portugal er ikke en by en administrativ inndeling, så en by ligger som oftest i en kommune med et annet navn. Enkelte kommuner inneholder og mer enn en by.

Åtte byer har blitt regnet som byer helt siden Portugal ble et selvstendig kongedømme (de facto 1128): Braga, Coimbra, Lamego, Porto og Viseu, i tillegg til Évora, Lisboa og Silves, som ble annektert senere.

Liste[rediger | rediger kilde]

Våpen By Kommune Folketall[1] Bystatus siden
ABT.png
Abrantes
Abrantes
14 775
1916-06-1414. juni 1916
Agualva-Cacem.png
Agualva-Cacém
Sintra
121 000
2001-07-1212. juli 2001
AGD1.png
Águeda
Águeda
11 357
1985-08-1414. august 1985
ABF1.png
Albufeira
Albufeira
16 237
1986-08-2020. august 1986
ASL1.png
Alcácer do Sal
Alcácer do Sal
9 118
1997-07-1212. juli 1997
ACB1.png
Alcobaça
Alcobaça
9 775
1995-08-3030. august 1995
ALM1.png
Almada
Almada
101 500
1973-06-1616. juni 1973
Almeirim
Almeirim
11 607
1991-08-1616. august 1991
VFX-alverca1.png
Alverca do Ribatejo
Vila Franca de Xira
29 086
1990-08-099. august 1990
Cidade da Amadora.png
Amadora
Amadora
179 937
1979-09-1111. september 1979
AMT1.png
Amarante
Amarante
11 000
1985-08-1414. august 1985
SXL-amora.png
Amora
Seixal
53 638
1993-07-022. juli 1993
AND.png
Anadia
Anadia
5 533
2004-12-099. desember 2004
Angra do Heroísmo, Azores, Portugal (brasões).png
Angra do Heroísmo
Angra do Heroísmo
21 200
1534-08-2121. august 1534
AVR.png
Aveiro
Aveiro
55 673
1759-04-1111. april 1759
BCL.png
Barcelos
Barcelos
20 000
1928-09-066. september 1928
BRR1.png
Barreiro
Barreiro
50 232
1984-06-2828. juni 1984
BJA.png
Beja
Beja
23 475
1521-04-1010. april 1521
BRB.png
Borba
Borba
2009-06-1212. juni 2009
BRG.png
Braga
Braga
171 000
før 1128
BGC.png
Bragança
Bragança
19 998
1464-02-2323. februar 1464
CLD.png
Caldas da Rainha
Caldas da Rainha
28 376
1927-08-2626. august 1927
CMT1.png
Câmara de Lobos
Câmara de Lobos
16 842
1996-08-022. august 1996
Caniço
Santa Cruz
11 586
2005-06-099. juni 2005
CNT1.png
Cantanhede
Cantanhede
7 066
1991-08-1616. august 1991
CTX1.png
Cartaxo
Cartaxo
10 115
1995-08-3030. august 1995
CTB.png
Castelo Branco
Castelo Branco
34 525
1771-03-2020. mars 1771
CHV.png
Chaves
Chaves
19 307
1929-03-1818. mars 1929
CBR.png
Coimbra
Coimbra
150 000
før 1128
Costa da Caparica
Almada
14 000
2004-12-099. desember 2004
CVL.png
Covilhã
Covilhã
25 147
1870-10-2020. oktober 1870
ELV.png
Elvas
Elvas
15 505
1513-04-033. april 1513
ENT1.png
Entroncamento
Entroncamento
20 065
1991-08-1616. august 1991
VLG-ermesinde.png
Ermesinde
Valongo
40 139
1990-08-1010. august 1990
Esmoriz
Ovar
11 000
1993-07-022. juli 1993
ESP1.png
Espinho
Espinho
21 589
1973-06-1616. juni 1973
EPS1.png
Esposende
Esposende
9 148
1993-07-022. juli 1993
ETR.png
Estarreja
Estarreja
7 000
2004-12-099. desember 2004
ETZ.png
Estremoz
Estremoz
9 011
1926-08-3131. august 1926
EVR.png
Évora
Évora
46 417
før 1128
FAF1.png
Fafe
Fafe
15 323
1986-08-2323. august 1986
FAR.png
Faro
Faro
41 747
1540-09-077. september 1540
VNO-fatima.png
Fátima
Ourém
10 302
1997-07-1212. juli 1997
FLG1.png
Felgueiras
Felgueiras
15 500
1990-08-1010. august 1990
FIG.png
Figueira da Foz
Figueira da Foz
30 600
1882-09-2020. september 1882
Fiães
Santa Maria da Feira
12 000
2001-07-1212. juli 2001
Freamunde
Paços de Ferreira
7 452
2001-07-1212. juli 2001
FNC.png
Funchal
Funchal
100 526
1508-08-2121. august 1508
FND1.png
Fundão
Fundão
8 957
1988-04-1919. april 1988
ILH-gafanhanazare1.png
Gafanha da Nazaré
Ílhavo
14 021
2001-07-1212. juli 2001
Gandra
Paredes
5 000
2003-08-2626. august 2003
GDM1.png
Gondomar
Gondomar
25 000
1991-08-1616. august 1991
GVA1.png
Gouveia
Gouveia
3 500
1988-02-011. februar 1988
GRD.png
Guarda
Guarda
30 174
1199-11-2727. november 1199
GMR.png
Guimarães
Guimarães
52 181
1853-06-2323. juni 1853
HRT.png
Horta
Horta
9 000
1833-07-044. juli 1833
ILH1.png
Ílhavo
Ílhavo
17 000
1990-08-099. august 1990
LGA1.png
Lagoa
Lagoa
5 000
2001-07-1212. juli 2001
LGS.png
Lagos
Lagos
17 000
1573-01-2727. januar 1573
LMG.png
Lamego
Lamego
11 000
før 1128
LRA.png
Leiria
Leiria
50 167
1545-06-1313. juni 1545
LSB.png
Lisboa
Lisboa
508 209
før 1128
Lixa
Felgueiras
15 500
1995-08-3030. august 1995
LLE1.png
Loulé
Loulé
24 000
1988-02-011. februar 1988
LRS.png
Loures
Loures
26 000
1990-08-099. august 1990
Lourosa
Santa Maria da Feira
12 000
2001-07-1212. juli 2001
MCD1.png
Macedo de Cavaleiros
Macedo de Cavaleiros
8 000
1999-06-2424. juni 1999
MCH1.png
Machico
Machico
13 000
1996-08-022. august 1996
MAI1.png
Maia
Maia
38 523
1986-08-2323. august 1986
MGL1.png
Mangualde
Mangualde
8 000
2001-07-1212. juli 2001
MCN2.png
Marco de Canaveses
Marco de Canaveses
9 000
1993-07-022. juli 1993
MGR1.png
Marinha Grande
Marinha Grande
29 000
1988-04-1919. april 1988
MTS1.png
Matosinhos
Matosinhos
47 703
1984-06-2828. juni 1984
MLD.png
Mealhada
Mealhada
5 000
2003-08-2626. august 2003
MDA-mêda.JPG
Mêda
Mêda
2 004
2004-12-099. desember 2004
MDR.png
Miranda do Douro
Miranda do Douro
2 000
1545-07-1010. juli 1545
MDL1.png
Mirandela
Mirandela
11 000
1984-06-2828. juni 1984
MMN1.png
Montemor-o-Novo
Montemor-o-Novo
14 000
1988-04-1818. april 1988
MTJ.png
Montijo
Montijo
30 486
1985-08-1414. august 1985
MRA1.png
Moura
Moura
9 000
1988-02-011. februar 1988
ODV-odivelas.png
Odivelas
Odivelas
53 400
1990-08-1010. august 1990
OLH2.png
Olhão
Olhão
29 825
1985-08-1414. august 1985
OAZ.png
Oliveira de Azeméis
Oliveira de Azeméis
12 000
1984-05-1616. mai 1984
OBR1.png
Oliveira do Bairro
Oliveira do Bairro
5 005
2003-08-2626. august 2003
OHP1.png
Oliveira do Hospital
Oliveira do Hospital
4 000
1993-07-022. juli 1993
VNO1.png
Ourém
Ourém
11 100
1991-08-1616. august 1991
OVR.png
Ovar
Ovar
18 000
1984-06-2828. juni 1984
PFR1.png
Paços de Ferreira
Paços de Ferreira
9 000
1993-07-022. juli 1993
PRD1.png
Paredes
Paredes
12 500
1991-08-1616. august 1991
PNF.png
Penafiel
Penafiel
10 000
1770-03-033. mars 1770
PNI1.png
Peniche
Peniche
15 500
1988-02-011. februar 1988
PRG.png
Peso da Régua
Peso da Régua
10 000
1985-08-1414. august 1985
PNH.png
Pinhel
Pinhel
3 500
1770-08-2525. august 1770
PBL1.png
Pombal
Pombal
18 100
1991-08-1616. august 1991
PDL.png
Ponta Delgada
Ponta Delgada
46 102
1546-04-022. april 1546
PSR.png
Ponte de Sor
Ponte de Sor
11 000
1985-08-1414. august 1985
PTG.png
Portalegre
Portalegre
15 700
1550-05-2323. mai 1550
PTM.png
Portimão
Portimão
39 783
1924-12-1111. desember 1924
PRT.png
Porto
Porto
242 883
før 1128
PST1.png
Porto Santo
Vila Baleira/Porto Santo
4 475
1996-08-022. august 1996
VFX-povoasiria1.png
Póvoa de Santa Iria
Vila Franca de Xira
18 000
1999-06-2424. juni 1999
PVZ2.png
Póvoa de Varzim
Póvoa de Varzim
38 000
1973-06-1616. juni 1973
VPV1.png
Praia da Vitória
Praia da Vitória
6 500
1981-06-2020. juni 1981
LLE-quarteira1.png
Quarteira
Loulé
21 000
1999-06-2424. juni 1999
SNT-queluz.png
Queluz
Sintra
111 424
1997-07-2424. juli 1997
Rebordosa
Paredes
12 000
2003-08-2626. august 2003
RMZ.png
Reguengos de Monsaraz
Reguengos de Monsaraz
7 900
2004-12-099. desember 2004
RGR1.png
Ribeira Grande
Ribeira Grande
5 500
1981-06-2929. juni 1981
RMR1.png
Rio Maior
Rio Maior
11 000
1985-08-1414. august 1985
Rio Tinto
Gondomar
51 339
1995-08-3030. august 1995
SBG.png
Sabugal
Sabugal
2 200
2004-12-099. desember 2004
LRS-sacavem.png
Sacavém
Loures
17 000
1997-06-044. juni 1997
BNV-samoracorreia.png
Samora Correia
Benavente
2009-06-1212. juni 2009
SCD1.png
Santa Comba Dão
Santa Comba Dão
3 200
1999-06-2424. juni 1999
SCR1.png
Santa Cruz
Santa Cruz
6 500
1996-08-022. august 1996
VFR1.png
Santa Maria da Feira
Santa Maria da Feira
17 000
1985-08-1414. august 1985
STN1.png
Santana
Santana
3 000
2001-01-011. januar 2001
STR.png
Santarém
Santarém
Ukjent
1868-12-2424. desember 1868
STC1.png
Santiago do Cacém
Santiago do Cacém
7 000
1991-08-1616. august 1991
STS1.png
Santo Tirso
Santo Tirso
14 000
1985-08-1414. august 1985
SJM.png
São João da Madeira
São João da Madeira
21 102
1984-06-2828. juni 1984
MTS-smamedeinfesta1.png
São Mamede de Infesta
Matosinhos
27 000
2001-07-1212. juli 2001
SPS.png
São Pedro do Sul
São Pedro do Sul
2009-06-1212. juni 2009
São Salvador de Lordelo
Paredes
11 000
2003-08-2626. august 2003
SEI1.png
Seia
Seia
7 000
1986-08-2323. august 1986
SXL1.png
Seixal
Seixal
31 100
1993-07-022. juli 1993
MTS-senhorahora.png
Senhora da Hora
Matosinhos
2009-06-1212. juni 2009
SRP.png
Serpa
Serpa
9 000
2003-08-2626. august 2003
STB.png
Setúbal
Setúbal
118 696
1860-04-1919. april 1860
SLV.png
Silves
Silves
10 000
før 1128
SNS1.png
Sines
Sines
15 000
1997-07-1212. juli 1997
TRC.png
Tarouca
Tarouca
3 400
2004-12-099. desember 2004
TVR.png
Tavira
Tavira
12 500
1520-03-1616. mars 1520
TMR.png
Tomar
Tomar
20 000
1844-02-1212. februar 1844
TND1.png
Tondela
Tondela
10 000
1988-02-011. februar 1988
TNV1.png
Torres Novas
Torres Novas
14 900
1985-08-1414. august 1985
TVD1.png
Torres Vedras
Torres Vedras
26 500
1979-02-033. februar 1979
TCS.png
Trancoso
Trancoso
3 400
2004-12-099. desember 2004
TRF.png
Trofa
Trofa
22 000
1993-07-022. juli 1993
Valbom
Gondomar
14 000
2004-12-099. desember 2004
VAC1.png
Vale de Cambra
Vale de Cambra
4 100
1993-07-022. juli 1993
VLC.png
Valença
Valença
2009-06-1212. juni 2009
VLG1.png
Valongo
Valongo
28 000
1990-08-1010. august 1990
VPC1.png
Valpaços
Valpaços
4 000
1999-06-2424. juni 1999
VND1.png
Vendas Novas
Vendas Novas
10 000
1993-07-022. juli 1993
VCT.png
Viana do Castelo
Viana do Castelo
36 750
1848-01-2020. januar 1848
VCD1.png
Vila do Conde
Vila do Conde
28 826
1988-02-011. februar 1988
VFX1.png
Vila Franca de Xira
Vila Franca de Xira
18 000
1984-06-2828. juni 1984
VNF1.png
Vila Nova de Famalicão
Vila Nova de Famalicão
30 100
1985-08-1414. august 1985
VLF1.png
Vila Nova de Foz Côa
Vila Nova de Foz Côa
3 200
1997-07-1212. juli 1997
VNG1.png
Vila Nova de Gaia
Vila Nova de Gaia
178 526
1984-06-2828. juni 1984
STC-sandre.png
Vila Nova de Santo André
Santiago do Cacém
11 000
2003-08-2626. august 2003
VRL.png
Vila Real
Vila Real
24 000
1925-07-2020. juli 1925
VRS1.png
Vila Real de Santo António
Vila Real de Santo António
10 000
1988-04-1919. april 1988
VIS.png
Viseu
Viseu
47 250
før 1128
VIZ.png
Vizela
Vizela
10 000
1998-09-011. september 1998

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Listen består av folketallene i sognene som byene består av, og er hentet fra anmp.pt og er fra 2004.
  • Bortsett fra byen Figueira da Foz.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. «Cidades Portuguesas» (spansk). Instituto Nacional de Estatística. Besøkt 4. april 2010. 
  2. «Municípios Portugueses» (spansk). Associação Nacional de Municípios Portugueses. Besøkt 4. april 2010.