Krypfredløs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Krypfredløs
Krypfredløs
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lysimachia nummularia
L., 1753
Norsk(e) navn: krypfredløs
Hører til: fredløsslekten,
fredløsfamilien,
Ericales
Habitat: fuktig terreng
Utbredelse: Europa

Krypfredløs (latin: Lysimachia nummularia) er en flerårig art av fredløsslekten, en del av fredløsfamilien. Den blir 10-60 cm lang og kryper delvis bortover bakken, men kan også reise seg. Den har eggerunde, små og parstilte blader, og et kopp- eller klokkeformet blomst med fem klart gule kronblad.

Blomstene sitter gjerne to og to, på grove skaft fra bladhjørnene. Begerflikene er inntil 10 mm lange, mens kronbladene er 15-30 mm lange. Flikene kan være litt hårete, og formen på blomsten er alt fra grunt skålformet til halvt klokkeformet. Arten er teppedannende.

Krypfredløs liker næringsrik eller fuktig jord, gressplener, eng, beiteområder, strender og hager. Den trives også i skrenter og veikanter. Den spres godt og har kommet fra Kaukasus og Europa fra Sverige ved hjelp av dyrking og hagehold. Planten vil spre seg så lenge den kan, så det anbefales å avgrense den i et eget område, for eksempel i krukke eller ampel.

I Norge går arten fra Østfold via Oslo og Akershus til telemark. Det er også bestander i kristiansand, bergensområdet og rundt Trondheim. Krypfredløs har stor utbredelse i hele det sørlige Sverige opp til Gävle.

Planten benyttes i tradisjonell kinesisk medisin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Lysimachia nummularia – bilder, video eller lyd