Kinas kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kina
Kina
Forbund Folkerepublikken Kinas fotballforbund
Landslagstrener Kina Li Xiaopeng
Kallenavn Stålrosene
Flest kamper Li Jie (220)
Flest mål Sun Wen (120)
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Kinas kvinnelandslag i fotball representerer Kina i internasjonale kamper. Kina har vunnet sølv i OL og VM.

Kina debuterte på midten av 80-tallet, omtrent samtidig som USA og Canada. Etter debutkampen mot USA deltok Kina i Asiamesterskapet, der de vant. Kina har siden vunnet dette mesterskapet syv ganger til. De tre gangene Kina ikke har vunnet har resultert i to sølv (2003 og 2008) og en bronse 2001.Nord-Korea vant samtlige tre ganger.

Kina har også vært i verdenstoppen i fotball, både i VM og OL. På hjemmebane i VM i 1991 kom Kina til kvartfinalen, der de tapte mot Sverige. Kina fikk hevn i neste VM, der de slo ut Sverige på deres hjemmebane i kvartfinalen, denne gangen på straffer. Kina tapte semifinalen mot Tyskland og bronsefinalen mot USA. I OL i Atlanta kom Kina til finalen, som de tapte for USA. Denne plasseringen kopierte Kina i VM i 1999, der de knuste Norge 5-0 og kom til finalen. Der møtte de nok en gang USA, og nok en gang tapte de, denne gangen på straffespark.

Siden disse resultatene har det gått noe nedover for Kina. Treneren Ma Yuanan forlot sin post i 2001, etter at Kinas rad med seire i Asia ble brutt, og i alt åtte trenere har blitt avskjediget mellom 2001 og 2010 (to av dem to ganger). Laget har kommet til kvartfinalen i OL og VM, og der tapt knepent – med unntak av OL 2004, da laget tapte 0-8 for Tyskland i gruppespillet og røk ut. Under OL på hjemmebane i 2008 ble det tap for overraskelseslandet Japan, et lag som ellers har en beskjeden innsats i mesterskap. Kina kom på andreplass i Asiamesterskapet i 2008, med finaletap for Nord-Korea, men i 2010 nådde Kina et historisk bunnivå; tap for Nord-Korea og Japan i sluttspillet betydde en fjerdeplass, selv om laget hadde gått gjennom gruppespillet uten å slippe inn mål, og dermed klarte ikke Kina å ta en av tre plasser i VM-sluttspillet 2011. Det var første gang Kina ikke kvalifiserte seg for VM.