Australias kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Australia
Australia
Forbund Football Federation Australia
Konføderasjon AFC
Landslagstrener Tom Sermanni
Kallenavn Matildas
Flest kamper Cheryl Salisbury (139)
Flest mål Cheryl Salisbury (34)
Meritter Oseaniamester 1994 , 1998 og 2003. Asiamester 2010
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Australias kvinnelandslag i fotball representerer Australia i internasjonal fotball. Etter å kontrollert å ha vunnet samtlige VM-kvalifiseringer (bortsett fra den første), søkte Australia om å skifte fra Oseania Football Confederation til Asian Football Confederation. I 2006 ble søknaden innvilget.

I begynnelsen spilte Australia og New Zealand i Asiamesterskapet. I begynnelsen av 1980-tallet ble imidlertid Australia og New Zealand del av OFC. Da OFC Women's Championship ble startet i 1983, var det i hovedsak de to lagene, den asiatiske pariaen Taiwan og Ny-Caledonia som stilte. Australia tapte for New Zealand. Australia vant heller ikke de tre neste mesterskapene (som ble vunnet av Taiwan 2 ganger og New Zealand), men fra 1995 vant de tre ganger på rad. Ettersom Australia skiftet kontinenttilhørighet, kunne de ikke forsvare tittelen sin i 2007.

Australia har kvalifisert seg til samtlige VM bortsett fra den første. I VM i 1995 endte Australia sist i gruppe med Danmark, USA og Kina. I VM i 1999 kom Australia på tredjeplass foran Ghana, men bak Kina og Sverige.

Australia var vert for OL, og havnet i en tøff pulje med Sverige, Brasil og Tyskland. Australia greide uavgjort mot Sverige, men tapte mot de to andre lagene. Også i VM i 2003 kom Australia sist i sin pulje. Imidlertid gikk det bedre i Fotball under Sommer-OL 2004, da Australia havnet i gruppe med vertene. Australia endte på tredjeplass, som holdt til kvartfinale. Kvartfinalen tapte Australia 1-2 mot Sverige.

Etter at Australia ble innvilget medlemslap i AFC, fikk de tøffere motstand. I asiamesterskapet fikk de i debuten sin sølv etter å ha tapt finalen på straffespark. Dermed var de også kvalifisert til VM i 2007. I sluttspillet kom Australia til kvartfinalen for andre gang etter å ha utliknet mot Canada to minutter på overtid. Australia møtte Brasil og kjempet bra fra seg, men tapte 2-3.

Imidlertid ble fotballturneringen i OL i Beijing et arrangement uten australsk deltakelse. I Asiamesterskapet 2008 kom Australia greit til semifinalen på bekostning av Sør-Korea og Taiwan, men i semifinalen de ble slått ut av Nord-Korea. Bronsefinalen tapte de også, denne gangen mot Japan.

Australia fikk tatt revansje i neste asiamesterskap i 2010. Etter å ha vunnet de to første rundene mot respektive Vietnam og Sør-Korea, tapte de mot Kina, men kom videre med en andreplass totalt. Australia møtte Japan i semifinalen, og de vant 1-0. I finalen møtte Australia Nord-Korea. Kampen endte uavgjort etter ordinær tid og forlenging, men Australia vant straffesparkkonkurransen med 5-4. Australia ble da det tredje landet som vant både vant Oseaneamesterskapet og Asiamesterskapet.