Joseph Shen Bin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Shen Bin
Født1970Rediger på Wikidata
Qidong
BeskjeftigelseKatolsk prest (1996–), katolsk biskop (2010–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference (13th National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference, 12th National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina
Våpenskjold
Joseph Shen Bins våpenskjold

Joseph Shen Bin (kinesisk: 沈斌, pinyin: Shěn Bīn; født 23. februar i 1970 i Qidong i byprefekturet Nantong i provinsen Jiangsu i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk katolsk biskop i Folkerepublikken Kina. Han ble i 2010r biskop av Haimen i provinsen Jiangsu på Kinas østkyst, ved floden Yangtze munning. Bispedømmet kalles også gjerne Nantong. Han var den kinesiske regjerings valg til å overta bispedømmet Shanghai den 4. april 2023; bispedømmet Shanghai har de facto vært uten biskop siden første del av 2010-årene.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Biskop Shen stammer fra en katolsk familie. Han ble utdannet ved Det nasjonale presteseminar i Beijing og ble presteviet i 1996.[2] Han arbeidet i menighetssjelesorg til han i 2002 ble knyttet til bispedømmet Haimens administrasjon i 2002. Han ble utnevnt til generalvikar i 1999.

Biskop av Haimen[rediger | rediger kilde]

Han ble bispeviet 21. april 2010 med både pavelig mandat og regjeringsgodkjennelse i Den Gode Hyrdes domkirke i Nantong i provinsen Jiangsu.

Hovedcelebrant og hovedordinerende var biskop John Fang Xingyao av Linyi i Shandong, som ble assistert av biskopene Francis Lu Xinping av (erke)bispedømmet Nanjing og Joseph Xu Honggen av Suzhou. Koadjutorbiskop John Wang Renlei av Xuzhou, også i Jiangsu, koncelebrerte ordinasjonsmessen. Alle de nevnte var anerkjente av Vatikanet, med unntak av biskop Wang, som ble ordinert uten pavelig mandat i 2006.

Haimens forrige biskop var Matthew Yu Chengcai, som ikke var anerkjent av Den hellige stol,[2][3] og som døde i en alder av 89 år i 2006.

Bispedømmet hadde i 2010 ca 30.000 katolikker – for det meste bønder og arbeidere -, betjent av ni prester og 21 ordenssøstre. Det hadde da tre seminarister.

Haimen var et av de første kinesiske apostoliske vikariater som fikk kinesisk ledelse, og dets første biskop, Simon Zhu Kaimin, var i den første puljen på seks kinesiske biskoper som ble ordinert av pave Pius XI i Peterskirken i 1926.

Biskop Joseph Shen Bin ble i 2017 visepresident av Den kinesiske patriotiske katolske forening, som ble opprettet av Folkerepublikken Kinas kommunistiske styringsorgan Statsadministrasjonen for religiøse anliggender.[4]

Biskop Shen ble senere leder av Rådet for kinesiske biskoper, et organ som ikke er anerkjent av Den hellige stol, og er knyttet til det kinesiske kommunistparti. Fra mars 2023 måned har han også vært blant de 11 katolske representanter - og blant visepresidentene - for Det kinesiske folks politisk rådgivende konferanse, som sammen med Den nasjonale folkekongressen (som er langt viktigere) blir bedt om å formalisere beslutninger som allerede er tatt av president Xi Jinping og partiledelsen.[1]

Regjeringsinnsatt biskop av Shanghai...[rediger | rediger kilde]

Den 4. april 2023 ble han, øyensynlig uten pavelig mandat, innsatt som biskop av Shanghai.[5][6]

... deretter approbert av paven[rediger | rediger kilde]

Pave Frans approberte utnevnelsen den 15. juli 2023.[7][8]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]