Shanghai bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bispedømmet Shanghai»)
Shanghai bispedømme
天主教北京总教区 (kinesisk)
Dioecesis Sciamhaevensis (latin)
Den katolske katedralen i Shanghai
Kirkeromersk-katolsk
Land:Kinas flagg Kina
KirkeprovinsNanjing
BispeseteShanghai
Areal10000 km²
Innbyggere20 000 000,
derav 0,75 % katolikker
Opprettet1933
Utskilt fraNanjing
Statistikk

Shanghai bispedømme (kinesisk: 天主教北京总教区, latinsk: Dioecesis Sciamhaevensis) er et katolsk bispedømme opprettet i 1946 av pave Pius XII. Det hadde i 2008 minst 150 000 katolikker, og tallet er økende.

Den katolske kirke i Shanghai betrakter 1608 som sin fødselsdag. Det året vendte Paul Xu Guangqi, storsekretær under Mingkeiseren Wanli tilbake til sine hjemtrakter for å begrave sin far. Denne katolske konvertitt var innom Nanjing på veien og fikk med seg derfra jesuittpateren Lazzaro Cattaneo for at han skulle forkynne den katolske tro i Shanghai. Etter to år var 200 blitt døpt, mange av dem fra Xus egen slekt.

Over de neste tre hundre årene vokste kirken, og en rekke kirker og kirkelige institusjoner ble opprettet. Et barnebarn av Xu Guangxi, Candida Xu, spilte en stor rolle for dette på et tidlig stadium.

I 1933 ble Shanghai et eget apostolisk vikariat, og tretten år senere et bispedømme. Det hadde ved kommunistenes maktovertakelse i Kina 425 kirker og kapeller. Under det kommunistiske regimes tidlige år ble kirken utsatt for voldsomme og vedvarende forfølgelser. Etter 1978 ble forholdene bedre, og etterhvert er mange kirker blitt gitt tilbake, eller det er blitt stilt til rådighet nye tomter. I 2008 hadde bispedømmet 142 kirker, hvorav nærmere hundre er sognekirker.

Det er katolikker å finne i hele byprovinsen Shanghai. Men de historiske tyngdepunkter er i bydelen Xuhui, i distriktet Songjiang og på den store øya Chongming.

Shanghais katolske biskoper[rediger | rediger kilde]

Se kilde:[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]