Johann Sigismund Kusser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Johann Sigismund Kusser, også Cousser (døpt 13. februar 1660 i Bratislava; død november 1727 i Dublin) var en tysk kapellmester og komponist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Johann Sigismunds far, Johann Kusser, var en evangelisk kantor i Bratislava. I 1674 reiste familien til Stuttgart. To år senere reiste Johann Sigismund Kusser til Paris og Versailles og var der i seks år. Den innflytelsesrike franske hoffkomponisten Jean-Baptiste Lully gav ham opplæring i komposisjon av fransk barokkmusikk. Kusser virket ved ved hoffene i Baden-Baden og Ansbach før han i oktober 1683 begav seg ut på en reise gjennom Tyskland.

I 1690 ble han den første kapellmesteren i det nye Opernhaus am Hagenmarkt i Braunschweig. Det etterfølgende året giftet han seg med Hedwig Melusine von Damm, datter av en rådsherre i Braunschweig. Mens han var i byen skrev Kusser åtte operaer til berikelse for operahusets italienskdominerte repertoar. På grunn av uoverensstemmelser med librettisten og hoffdikteren Friedrich Christian Bressand flyttet Kusser til Hamburg og arbeidet ved Oper am Gänsemarkt.

Mot slutten av 1695 forlot Kusser Hamburg og var blant annet virksom i Nürnberg og Augsburg før Eberhard Ludvig av Württemberg i 1699 ansatte ham ved hoffet i Stuttgart. Året etter ble Kusser utnevnt til hoffkapellmester.

På slutten av 1704 flyttet han til London der han arbeidet som privatlærer og komponist. I 1707 reiste han til Dublin og ble i 1711 «Chappel-Master of Trinity College». i 1716 ble han «Chief Composer» og «Master of the Music, attending His Majesties State in Ireland». Kusser døde i 1727 i Dublin.

Kusser påvirket den etterfølgende generasjonen komponister, som Reinhard Keiser, Johann Mattheson, Georg Philipp Telemann, Christoph Graupner, Georg Caspar Schürmann og Georg Friedrich Händel. Kussers verker blir sjelden spilt i våre dager.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]