Johann Gutenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Johann Gutenberg
Johann Gensfleisch zum Gutenberg
Johann Gutenberg
Johann Gensfleisch (kopperstikk fra 1586)
Født 1390-årene
Tyskland Mainz, Tyskland
Død 3. februar 1468
Yrke Gullsmed og metallurg
Nasjonalitet Tyskland Tysk

Gutenbergs bibel kom i 1455 og var blant de aller første trykte bøkene i Europa. Teksten var satt med gotisk skrift.

Johann Gensfleisch zum Gutenberg (født i 1390-årene, død 3. februar 1468) var en tysk gullsmed og metallurg, berømt for å utvikle boktrykkerkunsten (andre trykkteknikker var oppfunnet i Kina og Korea tidligere).

Han var født i Mainz i Tyskland og døde samme sted. Hans far het Friele Gensfleisch zur Laden og var trolig tekstilhandler; moren het Else Wyrich og var Frieles annen kone. Johann Gensfleisch var opprinnelig kjent som zur Laden etter sin far, men endret etternavnssuffiks til zum Gutenberg etter familiens nye bosted.

Han begynte å eksperimentere med trykk i 1430-årene. Med finansiell støtte fra investorer utviklet han etter hvert en metode for å støpe løse typer, og sette tekst med disse. Gutenberg støpte typene i en blylegering han selv utviklet (rent bly er for mykt), trykte med oljebasert trykkfarge, og fant opp en egen presse til denne prosessen. Blylegeringen består av bly, tinn og antimon, og kalles for grafisk bly. Den første masseproduserte boken som ble trykket i Gutenbergs trykkeri, var Bibelenlatin (ca. 1455) – kjent under navn som Biblia Latina, «Gutenberg-bibelen» og «42-linjersbibelen».

Selv tapte Johann rettighetene til en misfornøyd kreditor, men grunnprinsippene i Gutenberg-prosessen forble normen helt til digital setting overtok i siste del av 1900-tallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Man: The Gutenberg Revolution: The Story of a Genius and an Invention That Changed the World, 2003

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.