Jean-Louis Tauran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tauran i 2010
Coat of arms of Jean-Louis Tauran.svg

Jean-Louis Tauran (født 3. april 1943 i Bordeaux i Frankrike) er en av Den katolske kirkes kardinaler og virker i Den romerske kurie.

Jean-Louis Tauran studerte til katolsk prest i Toulouse og Roma, og ble ordinert i september 1969. Deretter tom kan doktorgraden i kirkerett i Roma, og etter noen år i sjelesorgen ble han rekruttert til det pavelige diplomatis tjeneste i 1975. Han ble postert til de pavelige representasjoner i Den dominikanske republikk og Libanon, og var senere beskjeftiget med særlige problemstillinger knyttet til bl.a. Haiti, Syria og Libanon. I 1980-årene var han også tilknyttet den stab i Vatikanet som arbeidet med KSSE-konferansen (Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa).

I 1990 ble han utnevnt til biskop og til sekretær for Statssekretariatets seksjon for relasjonene med statene, populært kjent som Vatikanets «utenriksminister». I 2003 ble han kardinal, og samtidig gitt en ny kuriepost som Vatikanets bibliotekar og arkivar.

Ved pavevalget 2013 var han eldste kardinaldiakon og var dermed den som forkynte valget av den nye paven Frans 13. mars 2013.

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]

Fyldige kardinalsbiografier på norsk – katolsk.noForgjenger:
 Jorge María Mejía 
Bibliotekar og arkivar for Den hellige romerske Kirke
Etterfølger:
 Raffaele Farina