Republikken Ungarns fortjenstorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenskjede for Republikken Ungarns fortjenstorden. Národní museum, Praha

Republikken Ungarns fortjenstorden (ungarsk: Magyar Köztársasági Érdemrend) er en ungarsk orden. Ordenen ble innstiftet i 1991, men går tilbake til ordenen med samme navn etablert i 1946 og med eldre forgjengere. Det er Ungarns fornemste utmerkelse. Republikkens president er ordenens stormester. Ordenen kan tildeles både ungarske borgere og utlendinger.

Opprinnelse og utvikling[rediger | rediger kilde]

Republikken Ungarns fortjenstorden er i flere henseende utformet og innrettet etter eldre forbilder. I 1923 ble Det ungarske fortjenstkors og Fortjenstmedaljen innstiftet. Disse ble i 1935 omdannet til Den ungarske fortjenstorden og Fortjenstkorset. Ordenstegnene for dagens Republikken Ungarns fortjenstorden er i hovedtrekk utformet på samme måte som Den ungarske fortjenstorden fra 1935. I 1946 ble Republikken Ungarns fortjenstorden innstiftet. Denne ble etter kommunistenes maktovertakelse avskaffet i 1949. I 1953 ble Folkerepublikken Ungarns fortjenstorden innstiftet. Ordenstegnene for denne ordenen var basert på kommunismens røde stjerne og Folkerepublikken Ungarns riksvåpen. Ved Folkerepublikkens avskaffelse i 1989 ble ordenene den hadde opprettet også gradvis avskaffet, først ved at de kommunistiske symbolene ble fjernet fra ordenstegnene. Nye ordener ble innstiftet i 1991. Republikken Ungarns fortjenstorden ble da opprettet ved å gripe tilbake til ordenen innstiftet i 1946.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Republikken Ungarns fortjenstorden er inndelt i seks grader:

  • Storkors med kjede
  • Storkors
  • Kommandørkors med stjerne
  • Kommandørkors
  • Offiserskors
  • Ridderkors

Ordenen er inndelt i en sivil og en militær avdeling.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensstjerne for Republikken Ungarns fortjenstorden

Ordenstegnet for Republikken Ungarns fortjenstorden er et hvitemaljert georgskors i gull. Korset er i den sivile avdeling omgitt av en smal grønn kant, i den militære av en rød. Midtmedaljongen er rødemaljert, omgitt av en grønnemaljert krans, og prydes av Ungarns riksvåpen. Ordenssjernen har åtte samlinger av stråler og er i gull eller sølv, avhengig av grad. Ordenskjedet er en gullenke uten symbolske elementer. Ordensbåndet er grønt med røde og hvite kanter. Fargene er hentet fra Ungarns flagg.

Både ordensbåndet og ordensstripen er besatt med miniatyrversjoner av ordensstjernen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Nominasjoner av ungarske statsborgere skjer gjennom statsministeren. Utenlandske borgere nomineres gjennom utenriksdepartementet. Ordenens høyeste klasse, storkors med kjede, tildeles bare utenlandske statsoverhoder. Det er satt begrensninger på antallet utnevnelser av ungarske borgere. Det kan årlig bare tildeles 15 storkors, 35 kommandørkors med stjerne, 70 kommandørkors, 140 offiserskors og 280 ridderkors. Det er ikke lagt begrensninger på antallet utenlandske utnevnelser.

Utnevnelser av ungarske statsborgere til Republikken Ungarns fortjenstorden kunngjøres to ganger om året: 15. mai og 20. august. Ekstraordinære utnevnelser kan foretas utenom dette. Tildeling til utlendinger skjer også utenom de to faste utnevnelsesdatoene.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Harald er innehaver av storkors med kjede av Republikken Ungarns fortjenstorden. Dronning Sonja er innehaver av storkors. Sten Lundbo er innehaver av kommandørkorset.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.
  • (en) László T. Kószy: «Hungary» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1199–1201.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]