Javaneshorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Javaneshorn
Javaneshorn i London Zoo fra mars 1874 til januar 1885
Javaneshorn i London Zoo
fra mars 1874 til januar 1885
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhinoceros sondaicus
Desmarest, 1822
Norsk(e) navn: javaneshorn,
sundaneshorn
Hører til: neshorn,
hovdyr,
pattedyr
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigCR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Habitat: tropisk regnskog
Utbredelse: Java

Javaneshorn (Rhinoceros sondaicus) er et upartåede hovdyr som hovedsakelig lever i nasjonalparken Ujung Kulon på øya Java i Indonesia. Denne arten neshorn har horn på nesen, men mangler horn i pannen. Javaneshornet er et medlem av familien Rhinocerotidae og den er den ene av fem eksisterende typer i neshornfamilien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Javaneshorn er bortimot like store som indiske panserneshorn med en kroppslengde på opp til 4 meter (skjønt vanlig er 2-3 meter), en mankehøyde på rundt 170 cm og vekt på mellom 0,9 og 2,3 tonn. [2] Mellom de ulike kjønnene er det ingen markante forskjeller bortsett fra at hannenes horn er større og kan bli 25 cm lange mens hunnenes horn er enten bare liten knopp eller mangler helt.

Voksne dyr er nakne og har en grå hud. [2] Ved hver fot finnes det tre tær som er utrustet med hover. [3]

Utbredelse og systematikk[rediger | rediger kilde]

Til tross for navnet finnes javaneshornet ikke bare på øya Java. Tidligere strakte utbredelsesområdet også over deler av det sørasiatiske fastlandet fra Bangladesh, over Burma, Thailand og Laos til Vietnam. Dessuten eksisterte dyret på Sumatra. I henhold til nyere informasjon skal det også på 1500-tallet ha eksistert i sørlige Kina. I dag er dog bare en liten populasjon igjen.

På grunn av jakt har antallet stupt drastisk, nå vet man bare om to populasjoner igjen. Den største av disse befinner seg på Ujung Kulon nasjonalpark på Java.

Underarter[rediger | rediger kilde]

  • Rhinoceros sondaicus annamiticus - forekom i Vietnam. Det siste neshornet (en hunn) av denne underarten ble funnet død (skutt) i Cat Tien National Park den 29. april i 2010.[4]
  • Rhinoceros sondaicus sondaicus - forekommer på Java med rundt 40-60 individer.[5]

Økologi[rediger | rediger kilde]

Habitatet utgjør av tett tropisk regnskog i lavlandet. [2] Javaneshornet trenger vann samt plasser med løs leire. Utenfor paringstiden lever det ensomt og er nattaktiv. Etter drektigheten, som varer rundt 6 måneder, fødes vanligvis et ungdyr. Egget hviler en tid etter befruktningen og derfor er tiden mellom paringen og fødselen bortimot 15 måneder. [2] Ungen dier i bortimot et år og den blir ytterligere to år hos moren. Kjønnsmodenheten skjer for hunndyr etter 5 til 7 år mens det for hanndyr skjer først etter rundt 10 år. [2] Normal livslengde er mellom 35 og 40 år. [3]

Status og trussel[rediger | rediger kilde]

Javaneshornet er truet av umiddelbar utryddelse. Arten er truet delvis av ødeleggelse av dens habitat, men den største trusselen skjer grunnet markedet for dyrets horn, særlig til Kina hvor det feilaktig hevdes at hornet har legende virkning.

I henhold til beregninger fra 2002 gjenstår det kun 60 dyr av arten i Indonesia. Selv disse fåtallige dyrene er utsatt for ulovlig krypskyting. Om dette fortsetter vil dyret snart være utryddet. For å beskytte arten ble det i 1980 opprettet på den vestlige delen av Java en nasjonalpark.

Det finnes ingen javaneshorn i fangenskap. I 2011 ble den siste levende javaneshornet ulovlig felt på fastlandet. Det skjedde i naturreservatet Cat Loc i Vietnam, og arten finnes i dag utelukkende på Java.[4] Javaneshornet regnes derfor som et av de mest sjeldne pattedyr i verden.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Rhinoceros sondaicus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Rhinoceros sondaicus – detaljert artsinformasjon