Brunt ringfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ipimorpha contusa»)
Brunt ringfly
Nomenklatur
Cosmia contusa
Freyer, 1849
Synonymi
Ipimorpha contusa
Populærnavn
brunt ringfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Brunt ringfly (Cosmia contusa) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er bare kjent fra Telemark i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 27 – 33 mm), middels kraftig, brunt nattfly. Forvingen har markert spiss, men ytterkanten er ikke innbuktet. Den er lys brun med utydelige tegninger – to lyse tverrlinjer er gjerne det tydeligste. Nyremerket er utydelig, nesten helt delt på midten. Bakvingen er lyst gråbrun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i solåpne, varme blandingsskoger med innslag av osp (Populus tremula), som er larvenes næringsplante. De utvikler seg på sammenspunne skudd i mai – juni. Arten overvintrer som egg. De voksne sommerfuglene flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Brunt ringfly har en oppdelt utbredelse. Den finnes i Telemark og i det sørøstlige Finland, i det østlige Mellom-Europa og i et område i Øst-Asia som strekker seg fra Mongolia til Amur- og Ussuri-områdene. I Norge ble den først oppdaget i 1983, og den er bare kjent fra kommunene Porsgrunn, Drangedal og Kviteseid i Telemark. Den norske bestanden er etter all sannsynlighet en varmetidsrelikt som lever igjen fra en tidligere, varmere periode.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av brunt ringfly Cosmia contusa som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Brunt ringfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]