Impala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Impala
Aepyceros melampus melampus i Serengeti nasjonalpark i Tanzania.
Nomenklatur
Aepyceros melampus,
Aepyceros,
Aepycerotinae
Populærnavn
impala
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenKlovdyr
FamilieKvegdyr
Økologi
Habitat: savanne
Utbredelse:

Impala (Aepyceros melampus) (fra gresk aipos «høy» ceros «horn» + melas «sort» pous «fot») er en mellomstor afrikansk antilope. Navnet, Impala, kommer fra zulu-språket. Man kan finne dem på savannene i Kenya, Tanzania, Mosambik, Namibia, Botswana, Zambia, sør i Angola, nordøst i Sør-Afrika og Uganda (Navnet til landets hovedstad – Kampala – kommer fra Impala).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Gjennomsnittsvekten til en impala er ca. 75 kilogram. De er gule og rød-brune i fargen, men lysere på sidene, og er hvite på undersiden av magen. Bukker har lyre-formede horn som kan bli opptil 90 centimeter lange. Når den blir redd eller overrasket vil hele flokken fare omkring for å forvirre rovdyret. De kan hoppe lengre enn 9 meter og 2,5 meter høyt. De er byttedyr for nesten alle store rovdyr. Impalaen er en drøvtygger.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Impala er en av de dominerende artene på savannene. De er flokkende skapninger, og er vanligvis å se i flokker, ofte en bukk med mange hunner, selv om søyene vil forlate flokken for å føde. Matinntaket deres består av en mikstur av gress og løv. Flokker vil bruke spesifikke steder for sin avføring. Impala er aktive både dag- og nattestid. Impala er avhengig av vann, og en flokk indikerer ofte at vann er like ved.

Hannimpala med en flokk hunner

Sosial struktur[rediger | rediger kilde]

Unge hannimpalaer danner ungkarsflokker på rundt 30 stykker. Hunner og unge danner flokker på opp til 200 stykker. Voksne hanner har territorier, og leder enhver hunnflokk som vandrer på sitt territorium.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]