Ignatius C. Wang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ignatius C. Wang
Født27. feb. 1934Rediger på Wikidata (90 år)
Beijing
BeskjeftigelseKatolsk prest (1959–), katolsk biskop (2003–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetUSA
Våpenskjold
Ignatius C. Wangs våpenskjold

Ignatius Cheng Wang (født 1934 i Beijing i Kina) er pensjonert katolsk hjelpebiskop i erkebispedømmet San Francisco i USA. Han var den første østasiat som ble utnevnt til det katolske bispeembede i De forente stater.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født Wang Cheng i Beijing som den femte av åtte barn i en familie som hadde vært katolsk i tolv generasjoner. Han gikk på katolske skoler og begynte på presteseminar i Aberdeen i Hongkong.

Prest[rediger | rediger kilde]

Prestevielsen fulgte den 4. juli 1959 i kirken St. Francis of Assisi i den britiske kronkolonien Hongkong; den utviste biskop av Jinzhou, belgieren Joseph Julian Oste C.I.C.M. presteviet ham for bispedømmet Jian'ou i provinsen Fujian.

På grunn av det kommunistiske styre kunne han ikke vende tilbake til Fastlands-Kina for å virke som prest, og ble dermed sendt for videre studier til Roma. I 1962 tok han doktorgrad i kirkerett.

Veien tilbake til prestetjeneste i hjemlandet var fremdeles sperret, og han tok da en stilling i øystaten Grenada i Karibia som sogneprest. Senere ble han også generalvikar for øyas bispedømme.

I 1974 flyttet han til San Francisco med Vatikanets tillatelse for å være nær sin søster som var blitt enke, hadde svekket helse og hadde små barn. Da hun døde, ble han barnas verge.

Han tjenestegjorde i en rekke menigheter, i det erkebiskoppelige tribunal og som koordinator for det kinesiske apostolat. San Francisco har en meget stor kinesisk-amerikansk befolkning.

Hjelpebiskop i San Francisco[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt den 13. desember 2002 til titulærbiskop og hjelpebiskop for San Francisco, og bispeviet 30. januar 2003. Hovedkonsekerende var erkebiskop William Joseph Levada av San Francisco; medkonsekrerende var biskop Patrick Joseph McGrath av San Jose in California, og hjelpebiskop John Charles Wester (San Francisco).

Han fratrådte av aldersgrunner den 16. mai 2009 etter å ha søkt pave Benedikt XVI om dette.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ wang, lest 8. februar 2022